Gorske kune stigle u osiječki ZOO

U osječki Zoološki vrt, najveći u Hrvatskoj, prvi put stigle su gorske kune. Riječ je o životinjama koje nastanjuju sjevernu Ameriku i Kanadu. Dva su mlada mužjaka stigla iz Velike Britanije i trenutačno se prilagođavaju na novi dom, pa ih je vrlo teško vidjeti, no u Zoološkom vrtu vjeruju da će se posjetiteljima ukazati već za tjedan dana.

U nastambi s nekoliko brloga, postavljeno je nekoliko struktura za penjanje, bazen s vodom, posađeno je dvadesetak stabala. Sve je, ističu, prilagođeno za život tim izuzetno snažnim životinjama.

Gorska je kuna na engleskom govornom području poznata pod nazivom wolverine. Iako taj naziv mnogi ljubitelji povezaju s istoimenim strip-junakom, riječ je o životinji koja živi u sjevernim područjima, naraste do jednog metra u dužinu i pripada porodici zvijeri.

Zbog njezina umiljatog izgleda mnogi je posjetitelji doživljavaju kao potnencijalnog kućnog ljubimca, no, vjerujte, riječ je o vižljastoj divljoj životinji koja je jedan od agresivnijih sudionika u hranidbenom lancu, istaknula je edukatorica u osječkom ZOO-u, Tatjana Elez