Istraživači napuštenih objekata

Jeste li čuli za pojam urbano istraživanje? Ako niste, trojica zagrebačkih studenata objasnit će vam o čemu je riječ. Mihovil, Josip i Matija studenti su zagrebačkog sveučilišta koji imaju neobičan hobi - infiltraciju u napuštene vojne i civilne objekte diljem regije. Do danas su istražili i fotografirali više od stotinu napuštenih lokacija te na taj način oživili scenu urbanog istraživanja u Hrvatskoj. A sve je počelo još na ljeto davne 2008. godine.

Jedno od prvih mjesta koje su istraživali jest Brestovac, nekad poznato lječilište, danas tek tužan spomenik jedne nesretne ljubavi. Naime,  lječilište je 1909. godine dao izgraditi liječnik Milivoj Dežman i to kad je ljubav njegova života, glumica Ljerka Šram oboljela od tuberkuloze.

Kako ističu ovi istraživači zaboravljenog,  njihovo glavno pravilo jest da nikad ništa ne uzimaju s lokacije i ne oštećuju je, već samo fotografiraju.

Informacije o potencijalno zanimljivim mjestima ovaj kreativni trojac nalazi na internetu. Mjesto radnje njihovih pothvata na početku su bili Zagreb i okolica, a poslije su se odvažili i na zahtjevnije pothvate.

Do danas ekipa infiltracije skupila je zavidnu kolekciju fotografija, a imali su i jednu izložbu. Naglašavaju kako ih najviše zanimaju upravo zaboravljene priče koje čekaju da budu ponovno ispričane.

S motom 'Ne uzimaj ništa osim fotografija; ne ostavljaj ništa osim koraka' ekipa infiltracije ostat će i dalje predana svojem cilju - skretanju pozornosti javnosti na ono izgubljeno i zaboravljeno te upozoravanju na potencijal korištenja velikog broja upravo takvih lokacija.