Zavirite i vi u režiju i studio novog Dnevnika

Na veliki rođendan Hrvatske radiotelevizije, 15. svibnja, ne propustite biti uz Prvi program Hrvatske televizije jer se Dnevnik seli u tehnološki najsuvremeniji studio u Europi.

Siniša Kovačić, v.d. glavnoga ravnatelja HRT-a i Branimir Farkaš, urednik i voditelj Dnevnika gostovali su u Dobrom jutru i govorili o novoopremljenom  studiju te o programu obilježavanja Dana HRT-a – ove godine obilježavamo 90 godina Hrvatskoh radija i 60 godina Hrvatske televizije.

Ekipa Dobrog jutra je i među prvima zavirila u studio i režiju te otkrila gledateljima i dio onoga što obično ne vide.

U mjesec i pol dana pedesetak HRT-ovih stručnjaka uspjelo je osposobiti studio s najsuvremenijom tehnologijom iz kojega će se u nedjelju prvi put prikazati Dnevnik ispred videozida od 20 četvornih metara.

Novi videozid od 20 četvornih metara temelji se na tehnologiji laserskoga fosfornog ekrana (eng. Laser Phosphor Display - LPD), a pruža niz inovativnih mogućnosti - od iznimne oštrine slike, interaktivnosti voditelja sa sadržajem preko dodira do uštede energije do 70 posto. Na opremanje studija tom najsuvremenijom opremom utrošeno je šest milijuna i 800 tisuća kuna. Novost je i da se Dnevnik ovime iz deska ponovno premješta u vlastiti studio. Središnji je dio novoga videozida načinjen u obliku polukruga i time je  jedinstvena instalacija u cijelome svijetu. Usto, instalacija je videozida za potrebe novoga Dnevnika ujedno prvi oblik primjene te tehnologije u prostorima televizijskih studija u Europi.

Tehnologija laserskoga fosfornog ekrana zanimljiva je jer ne odašilje toplinu, pruža najveći kut vidljivosti, omogućuje dvostruko veći raspon boja, a posebice se odlikuje dubokom nijansom crne boje. Razmak između pojedinih elemenata videozida iznosi samo pola milimetra, čime videozid omogućuje prikaz slike u rezoluciji od zadivljujućih 7 259 x 1 600 točaka (piksela).

Danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće uz spomen-obilježje zaposlenicima HRT-a poginulima u Domovinskom ratu. Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić potpisao je sporazum s vukovarskim i zagrebačkim gradonačelnikom o donatorskom koncertu za obnovu vukovarskog vodotornja, koji će se održati u nedjelju na Trgu bana Jelačića.