Četrdesetak mladih iseljenika volontirat će tijekom ljeta u Šibeniku

Četrdesetak mladih hrvatskih iseljenika iz Argentine, Čilea, Bolivije, Kanade, Australije, Južne Afrike, Makedonije, Rumunjske, Njemačke, Bosne i Hercegovine boravit će tijekom ljeta 20 dana u Šibeniku gdje će, u sklopu projekta 'Eco Heritage Task Force 2016.', sudjelovati u programima vezanim uz šibenske tvrđave te u arheološkim istraživanjima na lokalitetu Burnum.

Ugovor o suradnji potpisali su gradonačelnik Šibenika Željko Burić, ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. Aktivnim sudjelovanjem u radu šibenskih tvrđava i u Nacionalnom parku Krka, mladi će volonteri na najbolji način upoznati Krešimirov grad i njegovu okolicu te će se snažnije povezati s domovinom svojih predaka, ističe Željko Burić.

Mladi hrvatski iseljenici doći će u pratnji terenskih voditelja, predavača hrvatskoga jezika, voditelja medijske radionice i voditelja dramsko-filmske radionice. Uz poslove na arheološkim istraživanjima na lokalitetu Burnum, mladi iseljenici će u Nacionalnom parku Krka brinuti o održavanju dijela pješačkih staza na lokalitetu Roški Slap.

U projekt su se uključile i turističke zajednice Grada Šibenika i Šibensko Kninske županije, a tijekom boravka u Šibeniku mladi iseljenici će posjetiti lokacije na kojima su se održali prijašnji susreti 'Eco Heritage Task Force' u Skradinu i Bribirskoj glavici (1997), na Murteru (2013), te će razgledati Split, Trogir i Zadar.