Hrvatska koprodukcija 'Sieranevada' premijerno prikazana u Cannesu

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Sieranevada' rumunjskog redatelja Cristija Puiua premijerno je prikazana u dvorani Lumiere festivalske palače u Cannesu, u okviru natjecateljskog programa službene konkurencije 69. izdanja Filmskog festivala.

Film redatelja i scenarista čiji je film 'Smrt gospodina Lazarescua' na canneskom festivalu 2005. nagrađen u programu 'Izvjestan pogled', jedan je od naslova najzaslužnijih za pokretanje tzv. novog vala rumunjske kinematografije. Nastao je u koprodukciji Rumunjske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Sadašnjost i budućnost proizvodnje filmova leži u koprodukcijama. Nema više niti jedne zemlje u Europi, osim možda Francuske, koja može isključivo domaćim sredstvima u potpunosti isfinancirati film, ustvrdila je hrvatska producentica filma Zdenka Gold, u povodu premijere koja se održala u četvrtak. 

'Sieranevada' je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Dok čekaju svećenika otvaraju se razne teme o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

Filmski festival u Cannesu održava se od 11. do 22. svibnja, a paralelno s njim odvija se program '15 dana autora', u okviru kojega će se 19. svibnja prikazati kratkometražni igrani film 'Zvir' Miroslava Sikavice snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma.