Pravi dragulji Hrvatske televizije

U slavljeničkom tjednu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija ekipa Dobrog jutra posjetila je legendarne voditeljice koje su više od 40 godina provele pred TV kamerama.

Naraštaji i naraštaji rasli su uz njihove ugodne glasove i emisije koje su vodile, a ekipa Dobrog jutra se zajedno s njima prisjetila lijepih i nezaboravnih trenutaka. Vodimo vas na kavicu s Vesnom Spinčić Prelog, Ksenijom Urličić i Željkom Fattorini.

Riječima 'Halo, halo, ovdje radio Zagreb!' spikerice Božene Begović prije 90 godina počelo je emitiranje Radio Zagreba. Trideset godina poslije s radom je počela i Televizija Zagreb – čije su početke obilježile šarmantne dame koje su svojim toplim glasovima svakodnevno ulazile u domove gledatelja. Oni su ih obožavali i odrastali zajedno s njima.

Počele smo kao mlade djevojke, a televizija je tada bila novi medij. Bila je eksperimentalna, crno-bijela, zatim se razvijala, pa je došao kolor. I sada je televizija jedna moćna, digitalna televizija, kaže Vesna Spinčić Prelog. Televizija je dio mog života. Naprosto me ljudi i moja okolina identificiraju s televizijom. Recimo, kad me netko prepozna na cesti onda kaže - o evo televizije,  iskrena je Ksenija Urličić. A Željka Fattorini ističe da je cijeli tjedan je slavljenički. A razmišljajući u ozračju rođendana i slavlja priznaje: mogu se pohvaliti s pola stoljeća pred kamerama iste televizijske kuće.

Teško je nabrojiti sve emisije koje su vodile Žeža, Ksenija i Vesna, no ono što se ne zaboravlja tako lako jesu njihova ljepota, elokvencija i decentnost, baš kao i velika ljubav prema poslu. Možemo reći da smo svoje najljepše godine poklonili televiziji. I sada smo eto sretne bake, a ono najljepše što smo uspjeli sačuvati - to je naše prijateljstvo. Danas je Jasmina Nikić bila spriječena, a Helga Vlahović Brnobić nas je nažalost napustila. Ali da vam kažem, ona je uvijek s nama.

Helgu je najbolje opisala Ksenija: Ona je zbilja bila jedna cjelovita televizijska ličnost, s jednim nevjerojatnim osmijehom i prekrasnim očima. Ona je pjevala. Plesala. Bila je puna životne energije. A Žeža je, sa sjetom kaže, dočekala ono što Helga nije: Da postanem baka. Ja sam obiteljski čovjek. Mama kokoš, baka kokoš, kako se to kaže. I to je nešto jako lijepo.

Žeža, kako je od milja zovu gledatelji, u mirovinu je otišla iz emisije Dobro jutro, Hrvatska, a sa svojim suvoditeljem Dragom Celizićem i dalje se redovito čuje. Strašno volim čuti njegov glas u raznim prilikama. Žao mi je da ga više nema na ekranu. Drago je jedan jako drag i poseban lik u mojem TV životu, iskrena je. Dok su radile gledatelji HRT-a su se i budili i polazili na počinak s njima, jer kako kaže Vesna, one su i tijekom dana pozdravljale s onim dobro jutro dragi gledatelji, dobar dan, dobra večer, laka vam i ugodna noć, lijepo spavajte.

Sve su radili na HRT-u i u ratno vrijeme, a Ksenija je jako ponosna na svoj doprinos stvaranja domoljubnih pjesama kojih je bilo u izobilju u to vrijeme. Ona je i, kako kaže, mama Dore (izbora za predstavnika na Eurosongu, op. a.). Ivicu Propadala doživljava kao tatu, a još se živo sjeća kako je onda je cijela nacija živjela za to, cijela naša glazbena scena.

Naše su dame bile i ostale pravi dragulj Hrvatske televizije i njihov će trag ostati neizbrisiv! Svim gledateljima poželjele su sve najbolje. Zdravlja i veselja, ali i strpljenja te ljubavi i mira u obitelji.