Volonteri u Gornjoj Bistri trebaju novu kuću

Volonteri iz udruge 'Il giardino delle rose blu' (Vrt plavih ruža) iz Italije godinama pomažu djeci u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Već nekoliko godina, u kolovozu volonteri iz međunarodne udruge 'Il giardino delle rose blu' (Vrt plavih ruža) iz Italije organiziraju volonterski kamp u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Nazvana je tako jer volonteri pacijente iz bolnice u Gornjoj Bistri nazivaju 'plave ruže'.

Volonteri su podijeljeni u nekoliko radnih grupa: brinu o djeci iz bolnice;
čistite bolnički park i dvorište, odlazite u pomoć lokalnoj zajednici i obilaze najsiromašnije obitelji, te odlaze na volonterski rad u javnu kuhinju sestara Majke Terezije u Jukićevoj ulici u Zagrebu gdje se dnevno podijeli nekoliko stotina obroka siromasima i beskućnicima.Kako ovih dana rade na obnovi kuće za volontere bili su gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska. U goste su došli don Ermanno D'Onofrio, predsjednik Udruge Il giardino delle rose blu, Gianluca Banchio, volonter iz talijanske pokrajine Piemonte i Marcela Romić, volonterka iz Zagreba. Inicijativom 'Latice ruže' žele urediti međunarodni volonterski centar uz Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Don Ermanno, psihijatar po zvanju, iz mjesta Frosinone u Italiji, u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu je dolazio još za vrijeme Domovinskog rata. Nakon tih svojih iskustava odlučio je da će postati svećenik i zaredio se. Od 1998. godine dolazi u Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri zajedno s drugim talijanskim volonterima iz cijele Italije, do sada je bolnicom prošlo 9000 volontera.

Do sada su bili smješteni u maloj pomoćnoj kućici u sklopu bolnice, koja se sada urušava, i u njoj se više ne može stanovati. Volonteri su kupili kuću  nedaleko bolnice, ali je treba obnoviti. Volonter, hrvatski arhitekt Filip Kelava, osmislio je kako obnoviti kuću i sada skupljaju novac kako bi je obnovili i tamo formirali međunarodni volonterski centar.


Ekipa Dobrog jutra snimila je i reportažu o Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i njenim volonterima: