Na terenskoj nastavi iz biologije

40-tak učenika OŠ Zdenka Turković iz Kutjeva posjetili su obližnji OPG kako bi odradili terensku nastavu iz biologije. Tako su se upoznali s biljkama prvenstveno onim ljekovitim, ali su se okušali i u igrama njihovih prabaka i pradjedova poput kozlice te gađanja lukom i strijelom.


Nekoliko školskih sati na svježem zraku školarcima je nezaboravno iskustvo. Uz malo truda nastavnika i vlasnika OPG-a, terenska radionica može započeti. Predrag Livak pripremio je malu radionicu ljekovitog bilja. Jedni su ga učenici brali, dok su drugi pripremili prezentaciju o njihovim svojstvima. Najpoznatije biljke na ovom imanju su bijeli glog, menta, gospina trava, majčina dušica.

Iako školarci o biljkama mogu učiti i u školi, vani u prirodi ipak je ljepše. A profesorica biologije i kemija Mirjana Dukmenić ističe da većina učenika biljke vidi samo na slikama, pa je ovakav način učenja značajan.

A najzabavniji dio terenske nastave ipak je bio onaj natjecateljski, luk i strijela, gađanje kozlice te hokej na travi. Unatoč lošem vremenu terenska radionica protekla je uspješno. Uz puno smjeha i zabave nešto se i naučilo.