Europska volonterska služba slavi 20 godina

Gotovo 100 000 mladih sudjelovalo je u međunarodnom volontiranju u okviru Europske volonterske službe, a još 100 000 dobit će tu priliku do 2020. godine.

Ove godine slave 20 godina rada i tijekom svibnja održavat će radionice u 10 hrvatskih gradova kako bi mlade zainteresirali za volontiranje u zemljama Europe, ali i izvan nje.

Tim povodom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Lorena Barić, stručna savjetnica u Odjelu za mobilnost u području mladih, Naubartas Urmanas, volonter iz Litve na projektu Syncro EVS Sharing i volonterka Matea Gradaščević.

Naubartas Urmanas je dvadesetogodišnji Litvanac koji nakon Gimnazije nije znao što bi želio raditi u životu. Odlučio je doći u Hrvatsku, baš zato što ovdje nikad bio a želio je upoznati svoje 'susjedstvo'. Stigao je prije godinu dana u Hrvatsku i odmah počeo volontirati u organizaciji Syncro EVS Sharing. Stvaraju i pišu projekte za mlade, organiziraju događanja i projekte na razini EU-a vezane uz obrazovanje, osobni razvoj, osnaživanje i stvaranje proaktivnih i odgovornih individua.

Ništa nije morao platiti da bi došao u Hrvatsku, a i dio troškova života pokriva EU. U Hrvatskoj mu je divno, a posebno ga se dojmila naša kultura ispijanja kave. U Litvi je to mnogo brže no ovdje. Nakon ovog iskustva u shvatio je što bi želio dalje u životu, a to je dalje ulagati više u svoje neformalno obrazovanje. U Hrvatskoj ostaje do 1. kolovoza.
 
Matea je prije dvije (tri) godine bila na Siciliji u mjestu Mussomeli i volontirala je u školi stranih jezika. Završila je Učiteljsku akademiju, a na Siciliji je podučavala engleski. Ni riječi talijanskog nije znala što je bilo super. Brzo je morala naučiti jezik. I prije je volontirala, ali po mjesec, dva, ali nikad devet mjeseci koliko je provela na Siciliji. Živjela je u stanu s nekoliko ljudi i uživala. Može reći sve najbolje o iskustvu volontiranja u EVS-u a što je najbolje sve joj je bilo plaćeno! Danas Matea predaje informatiku u školi informatike i računarstva, pa više ne stiže volontirati.Europska volonterska služba (EVS) dio je programa Erasmus+. Ovaj program omogućuje mladima, u dobi od 17 do 30 godina, da besplatno volontiraju diljem Europe i šire, a nudi i financijsku potporu organizacijama koje mladima pružaju prilike za volontiranje.
 
Europska komisija utemeljila je EVS 1996. godine, a program je do sada omogućio da preko sto tisuća volontera da svoj doprinos cilju u koji vjeruju. Volonteri EVS-a pružali su potporu izbjeglicama, zaštiti okoliša, djeci i starijim osobama te sudjelovali u raznim kulturnim događajima i brojnim drugim hvalevrijednim inicijativama.
 
Prigodom obilježavanja 20. obljetnice EVS-a Agencija za mobilnost i programe EU pokrenula je kampanju kojoj je cilj prikazati stvarnu vrijednost EVS-a za organizacije i volonterima koji sudjeluju u projektima, privući nove organizacije te uključiti što veći broj mladih iz Hrvatske u Europsku volontersku službu.
 
U 10-ak gradova Hrvatske tijekom svibnja će se održati informativne radionice, na kojima će mladi moći saznati kako se uključiti u EVS, kako naći organizaciju domaćina, kako napisati motivacijsko pismo i slično, a imat će priliku i doznati iz prve ruke što znači biti EVS volonter, od bivših EVS volontera ili stranih volontera koji su trenutno na službi u Hrvatskoj. Informacije o održavanju radionica dostupne su na stranici 20 godina EVS-a.  
 
Također je pokrenuta i Facebook stranica na kojoj će se objavljivati inspirativne priče bivših EVS volontera, kako bi se EVS približio svim mladima koji žele ostvariti nova iskustva i steći nove vještine, bez obzira na njihove prethodne kvalifikacije ili sredinu iz koje dolaze. Kampanjom će se također nastojati privući i nove organizacije, koje će stvarati nove prilike za volontiranje mladih.