Koncertom 'Trompetteria' počinju 'Orgulja sv. Marka 2016.'

Treće izdanje koncertnog ciklusa Orgulje sv. Marka u 2016. g. donosi sedam koncerata međunarodnih orguljaša i redom istaknutih glazbenih umjetnika u razdoblju od svibnja do listopada 2016. g.

Ove godine navršava se točno 5 godina od postavljanja novih orgulja u zagrebačkoj crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Uz mnoge poznate i nepoznate dobročinitelju zahvala ide na adresu župnika msgr. Franje Prsteca te akademika i orguljaša Anđelka Klobučara koji ove godine slavi 85. rođendan. Postavljanjem novih orgulja zagrebačka, ali i hrvatska sredina dobila je izuzetno kvalitetan instrument. 


U novoj sezonu od ukupno 7 koncerata u Zagrebu će gostovati inozemni i domaći umjetnici najvišega ranga: Thomas Ospital, Christoph Bossert, Martin Sturm, Željko Marasović, Edmund Borić-Andler i Yoann Tardivel. Svi koncerti u ciklusu Orgulje sv. Marka održavaju se u organizaciji Oratorijskog društva crkve sv. Marka, a uz podršku Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, HUZIP-a i Župnog ureda crkve sv. Marka, počinju u 19.30, a ulaz je slobodan.Pavao Mašić, Vedran Kocelj i Stanko Arnold

Festival se večeras otvara svečanim koncertom Trompetteria, kojim će se i obilježiti 5 godina od postavljanja novih orgulja u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. U centru će biti sva veličanstvenost zvuka novih orgulja koje se diče posebno uspjelom sekcijom zvukova trompeta – te će na koncertu otvorenja tako vješto dijalogizirati orguljske 'trompete' s onim pravima na kojima će muzicirati trubači Stanko Arnold i Vedran Kocelj uz orguljaša Pavla Mašića. Valja istaknuti kako će se na repertoaru ovog koncerta naći i zagrebačka praizvedba skladbe Largo & Toccata za dvije trube i orgulje hrvatskog skladatelja Ante Knešaureka skladana 2015., na programu su još djela A. Klobučara, A. Hollinsa, M. Haydna, P. Ebena, J. S. Bacha, C. Balbastrea i A. Vivaldia.

Stanko Arnold, istaknuti slovenski trubač, diplomirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Antona Grčara, te je već za vrijeme studija postao solo trubač Slovenske filharmonije gdje je potom radio pune 32 godine. Kao profesor djeluje na ljubljanskoj Akademiji za glasbo i Sveučilištu u Grazu, a niz godina aktivan je i kao predavač na ljetnim majstorskim tečajevima u Sloveniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Japanu i Hrvatskoj. Nastupa solistički uz velike orkestre diljem Europe, Rusiji, SAD i Japanu, te kao komorni glazbenik (Slovenski kvintet, Trio Barocco Forte, Brass trio, uz orguljaše Ljerku Očić, Nicolasa Kynastona, Klausa Kuchlinga). Snimio je 4 solistička i 4 komorna albuma, te niz snimki za radio i TV.
 
Vedran Kocelj, jedan od vodećih hrvatskih solista na trubi i solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a, trubu je diplomirao u Ljubljani kod Stanka Arnolda. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Johna Wallacea, Bo Nilsona i Eda Carrola, a svirao je i u Orkestru mladih Gustav Mahler pod vodstvom Pierrea Bouleza. Često tražen za izvedbe repertoara od baroka do suvremene glazbe, redovito nastupa uz ansambl Cantus i Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačke soliste, matični orkestar, kao i sve značajnije hrvatske orkestre, te one inozemne. Rado izvodi suvremenu hrvatsku glazbu, te su cjenjene njegove izvedbe Bjelinskog, Papandopula i Kelemena (čiju je Tromberiju solistički praizveo). Posljednjih deset godina surađuje s orguljašem Pavlom Mašićem u izvedbama repertoara za trubu i orgulje, a u toj suradnji u više navrata im se pridružuje i Stanko Arnold.

Pavao Mašić,
dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausanni (2006.), razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika mlade generacije, Mašić djeluje kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu i docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 20 važnih inozemnih i domaćih nagrada. Snima za HRT i Croatiu Records; raznolika diskografija uključuje tri albuma ovjenčana s ukupno 7 Porina. Prvi album '1685.' s djelima za čembalo Bacha, Handela i Scarlattija proglašen je najboljim albumom klasične glazbe u 2012. Albumom 100% BACH, ostvarenom u suradnji s orguljašem Antom Knešaurekom, predstavljen je djelić orguljskog opusa J. S. Bacha za čiju su prvu integralnu izvedbu u Hrvatskoj dvojica orguljaša osvojili nagrade Milka Trnina i Nagradu grada Zagreba. Posljednji, dvostruki album Skladbi za orgulje Anđelka Klobučara također osvaja čak četiri Porina u više kategorija klasične glazbe.