U Županji otvoren 23. festival glumca

Prigodnom svečanošću nakon koje je izvedena predstava Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih HNK Split "Priče iz Vukovara" po tekstovima Siniše Glavaševića i izvedbi mladog glumca Pere Eranovića, u Županji je svečano otvoren 23. festival glumca koji će se do 21. svibnja održavati u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije, a ovogodišnji grad domaćin je Županja.

Ove godine bit će izvedeno 15 od 18 predstava koje je za Festival odabrao izbornik Enes Kišević. Zbog bolesti glumca Žarka Potočnjaka otkazan je dolazak predstave "Malo morgen" Kulturnog centra Peščenica i Kazališta KNAP iz Zagreba, a otkazana je i predstava Dugonja, Trbonja, Vidonja/ Spillo, Ciccio, Falco HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke zbog financijskih razloga te "Male priče o nestašnoj Sonji" Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca koja je otkazana zbog ozlijede glumice.

O nagradama na Festivalu, čiji je domaćin Ivo Gregurević, odlučivat će Ocjenjivački sud u kojem se nalaze Lidija Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Sanja Marin iz zagrebačke Komedije i Draško Zadar iz Kazališta Virovitica. Bit će dodjeljeno šest nagrada - nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, četiri ravnopravne nagrade Fabijan Šovagović za najbolje glumce i glumice, nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu dok nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade ove godine neće biti dodjeljena zbog otkaza dolaska jedine dječje predstave "Male priče o nestašnoj Sonji".

U popratnom dijelu Festivala održat će se već tradicionlane priredbe Dan domaćina, Glumci pjesnici, Glumačko sijelo te prošle godine započeti Mali noćni razgovori.