Dodijeljenje godišnje nagrade najboljim djelatnicima HRT-a

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije, odnosno 90. godišnjice djelovanja Hrvatskog radija te 60. godišnjice djelovanja Hrvatske televizije, u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu dodijeljenje su godišnje nagrade zaslužnim djelatnicima javnog rtv servisa.

Uvodni govor održao je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić. Kada smo 1926. godine čuli 'Halo halo, ovdje Radio Zagreb' čuli smo glas, a vidite gdje smo danas. Hvala svima vama koji radite kako bismo uspješno proizvodili program. Nagrade su važne,  ali je još važnije  kada kolege nagrađuju kolege, rekao je v.d. glavnog ravnatelja. Dodao  je i kako je važno  znati  prepopznati kvalitetu te  pozovao  sve zaposlenike na timski rad. To će biti ta snaga koju zaslužuje HRT, naglasio je Siniša Kovačić, nakon čega je uslijedilo svečano proglašenje dobitnika.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za Tehnologiju su Dražen Terek, Antun Brebrić, Krešimir Demo, Siniša Herić, Bernard Kic, Renato Pozaić, Damir Prđun i Zoran Turković i to za odsjek Glavne režije Hrvatskoga radija. Glavna režija središnje je mjesto u tehnološkome lancu proizvodnje i odvijanja radijskoga programa odakle se distribuiraju programi prema odašiljačima i svim ostalim multimedijskim sadržajima, a njezina je osnovna značajka i obilježje neprekidni 24-satni rad. Navedeni projekt ostvaren je na zadovoljstvo svih korisnika uz nesebično zalaganje, znanje i volju zaposlenika odsjeka Glavne režije Hrvatskoga radija. Još jednom zahvaljujemo na odabiru za ovu nagradu i sigurni smo da ćemo i u budućnosti opravdati povjerenje koje smo dobili, izjavio je u ime nagrađenih voditelj odsjeka Glavne režije Hrvatskoga radija Dražen Terek.

Godišnju nagradu za Poslovnu jedinicu Program Hrvatske radiotelevizije dobili su Igor Duić, Goran Gvozden, Kata Stojić, Domagoj Matizović Ristić, Ivana Biluš i Nikša Barlović za projekt nove multimedijske internetske usluge HRTi. Osim mogućnosti praćenja uživo svih radijskih i televizijskih programa na takozvanim pametnim telefonima, tabletima te prijenosnim i stolnim računalima multimedijska usluga HRTi omogućuje naknadno pregledavanje emitiranih sadržaja i do 48 sati nakon emitiranja te pristup bogatoj videoteci i slušaonici. Kao voditelj projekta i glavni urednik HRT-ovih Novih medija ponosan sam na kolege s kojima sam surađivao na ostvarenju multimedijske platforme HRTi i na kolege koji je svakodnevno uređuju. Pokazali smo kako usklađenim djelovanjem kolega iz Programa i Tehnologije možemo ostvariti najinovativniji projekt HRT-a kojim smo  korisnicima ponudili jednu od najsuvremenijih multimedijskih usluga javnih servisa u Europi, rekao je Igor Duić.
 
Dobitnica godišnje nagrade za Poslovnu jedinicu Poslovanje Hrvatske radiotelevizije je Vesna Tomljenović, koja ove godine navršava 36 godina rada, od čega 12 godina radi u Radnoj jedinici Pristojba. Nagrađena je za operativno provođenje aktivnosti u aplikaciji mogućih obveznika plaćanja mjesečne pristojbe te za rad na izradi podsustava za kreiranje i slanje elektroničkih računa obveznicima preko FINA-e. Ugodno sam iznenađena dodjelom nagrade. Hvala onima koji su me predložili i ocjenjivačkomu sudu koji je prijedlog prihvatio. Nagrada je priznanje i kolegicama i kolegama iz Pristojbe, uz čiju je svesrdnu suradnju i moj trud došao do izražaja, istaknula je Vesna Tomljenović.
 
Voditelj radionica HRT-ove Akademije Darko Flajpan dobitnik je godišnje nagrade za Samostalnu ustrojbenu jedinicu Podrška upravljanju Hrvatske radiotelevizije. Flajpan se svojim  radom pokazao kao izvrstan stručnjak i predavač ne samo na hrvatskoj, nego i na međunarodnoj razini i to u području unapređenja digitalnih vještina i tehnologija za sve korisnike proizvodnoga procesa. Zasluge za nagradu nisu samo na meni, nego u prvome redu moram zahvaliti voditeljici HRT-ove Akademije Neli Gudelj, koja me je prije osam godina uvela u svijet obrazovanja. Njezino povjerenje te ustrajna i potpuna potpora tijekom me je prošlih godina usavršila u poučavatelja koji se zaista trudi zaposlenicima pružiti što kvalitetniju izobrazbu. Također zahvaljujem malomu, ali vrhunskomu timu HRT-ove Akademije na pozitivnome i kreativnome ozračju. U takvo je okružje lako svako jutro doći s osmijehom, izjavio je Darko Flajpan.

Godišnju nagradu za Poslovnu jedinicu Produkcija Hrvatske radiotelevizije ocjenjivački je sud dodijelio Vladimiru Brnardiću za rad na jednoj od najdugovječnijih emisija – TV kalendaru – te na dokumentarno-igranome filmu Alka. Ove nagrade ne bi bilo bez niza suradnika koji su mi pomagali u radu. Svima njima zahvaljujem kao i onomu tko me predložio za ovu nagradu jer ipak je najveće priznanje kad tvoj rad prepoznaju oni s kojima radiš, rekao je Vladimir Brnardić.
 
Nagradu Joško Martinović ove je godine dobila novinarka Andrea Buča za reportažu 'Obrovac jučer, danas, sutra'. Snimatelj je reportaže Marko Anzulović, a montažerka Jasna Šarić. Ova je reportaža  odabrana  kao najbolja  jer je autorica vješto kombinirajući elemente prošlosti, sadašnjosti i planova za budućnost ponudila viđenje Obrovca koje odudara od uvriježenih predrasuda o tome mjestu kao simbolu promašenih ulaganja, gradu slučaju ili pak gradu duhova, odlučio je ocjenjivački sud. Reportaža je objavljena 14. veljače 2016. u emisiji Labirint, u rubrici Moja domovina,  te je uspješno  dočarala ugođaj gradića koji je od lokalnoga gospodarskog diva postao gotovo beznadno mjesto na koje su svi zaboravili osim nekoliko entuzijasta,  koji čvrsto vjeruju da najbolji dani Obrovca tek dolaze i imaju realne planove kako ih ostvariti.

HRT-ov snimatelj Davor Petričić ovogdišnji je dobitnik  nagrade Gordan Lederer. Naime, povjerenstvo za dodjelu ove nagrade odlučilo je da se ona dodijeli snimatelju Davoru Petričiću za snimateljski rad na dokumentarno-igranome filmu Alka zbog iznimnoga snimateljskog doprinosa u vizualnoj estetici slike.