U potrazi za autohtonim suvenirima

Kinezi rade jeftine suvenire, kopije originalnih i plasiraju ih na naše tržište po niskoj cijeni. No ipak je sve više domaćih malih obrtnika koji proizvode autohtone suvenire. Često je njihova cijena veća, ali i kvaliteta. U potragu za autohtonim suvenirima krenula je ekipa Dobrog jutra

U potrazi za pravim hrvatskim suvenirima ekipa je stigla na zagrebački Gornji grad. Do štanda 'HAND MADE-originalni hrvatski', a sramežljivu prodavačicu jedva su nagovorili da im otkrije koji turisti najviše kupuju naše suvenire… Zapravo sve ovisi. Evo danas je bila grupa Amerikanaca, ali najviše Talijani kupuj, njima je sve zanimljivo što ima hrvatske motive. Japanci vole kupovati puno toga, samo što na veću količinu žele dobiti što veći popust i da im poklonimo što više stvari…, otkriva prodavačica Lucija Devčić. U nekim kulturama cjenkanje je uobičajeno, ali kod nas nije i više je uvredljivo.

Nekoliko metara dalje od štanda nema spuštanja cijene ulaz u Kulu Lotrščak naplaćuje se fiksno, ali i originalni hrvatski suveniri koji drže svoju cijenu. Pazimo da nemamo ništa uvozno. Pokušavamo dati priliku našima proizvođačima do kojih dolazimo ili preko interneta, ili preko hrvatske udruge suvenira u kojoj naši likovnjaci, amateri rade suvenire. Ili ljudi sami dolaze do nas, traže kontakt osobu. I ostavljaju materijal da vidimo da li bi mi to uzeli ili ne, kaže Davorka Petrović, prodavačica u prodajnom centru 'Kula Lotrščak'.

Iako mnogi proizvođači rade lijepo i ručni rad, prednost se daje umjetnicima, likovnjacima koji danas, na žalost, žive samo od toga. Kako je danas lako putem interneta nabaviti suvenire preko kojih možete tiskati i 'rađeno u Hrvatskoj' u Kuli Lotršćak provjere od koga i što uzimaju. Najprodavaniji su, cjenovno pristupačni, magnetići, a najprivlačniji strancima su licitarska srca i maketa crkve sv. Marka. Ipak, postoje različiti tipovi kupca, ističe Davorka. Meštrovićeve odljeve, koje imaju u ponudi, najčešće kupuju diplomati koji dolaze u Hrvatsku. Osobito su popularni odljevi Povijest Hrvata, Djevojka s lutnjom i Daleki Akordi.

Hrvatska slovarica, podmetači, figurice, skulpture, nakit, lavanda, licitari, majice… Nađe se za svakog po nešto, pa čak i među kišobranima… razlika je u cijeni i kvaliteti, ali oba su naše proizvodnje i s izvornim motivima, što je na kraju ove priče i najvažnije. Sretni smo da čuvamo svoju tradiciju!