Međunarodni dan muzeja obilježava se u 65 hrvatskih gradova

Međunarodni dan muzeja obilježava se u 65 gradova diljem Hrvatske, u stotinjak muzeja s više od 350 programa na temu 'Muzeji i kulturni krajolici', kojom se nastoji ukazati na potrebu očuvanja kulturnih krajolika kao najraznovrsnijeg i najpristupačnijeg dijela kulturne baštine.

Ovogodišnja tema odabrana je s obzirom na to da su kulturni krajolici, kao odraz socijalne, kulturne i ekonomske prošlosti neke države ili regije i svojevrstan muzej bez zidova, bitan dio nacionalnog identiteta. Muzeji su pripremili brojne programe kojima će pokazati kako se vide u temi kulturnih krajolika i koja je njihova uloga u njihovoj zaštiti i očuvanju, najavila je Tončika Cukrov iz Muzejskog dokumentacijskog centra.

Događanja će se u muzejima održavati cijeli tjedan, u okviru kojega su obuhvaćeni i Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, i Europska noć muzeja, 21. svibnja. Uz izložbe i veliki broj radionica na temu, koju je tradicionalno odabrao Međunarodni savjet muzeja, muzeji su odgovorili i posebnim programima - posjetima arheološkim lokalitetima, stručnim vodstvima kroz arhitektonsku baštinu, izletima u autohtona ruralna područja i stručnim predavanjima.

Zabavni dio programa donosi i kulinarske radionice utemeljene na kulturnim krajolicima pojedinih područja, primjerice u sklopu Rimskih dana u Gradskom muzeju Vinkovci moći će se naučiti izrada kobasica po uzoru na rimsko doba. Među brojnim događanjima ističe se program Muzeja grada Šibenika, sa stručnim vodstvom po gradskim fortifikacijskim objektima, tvrđavi Sv. Mihovila i tvrđavi Barone. U Etno selu u Kumrovcu dan muzeja obilježen je izložbom cvijeća od krep-papira.  Ova je vještina na listi zaštićene kulturne nematerijalne baštine.

Muzeju grada Splita danas su organizirane uzbudljive radionice pod nazivom 'Pronađite blago cara Dioklecijana', u kojima će turističke ili školske grupe na taj način upoznavati palaču i podrume. Više o tome doznala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.