Glumci na jedan dan

Život u umirovljeničkom domu prepun je različitih aktivnosti, a korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Trešnjevka, koji ima najveći smještajni kapacitet na području naše metropole, na jedan su dan postali glumci.  Za potrebe studentskog dokumentarca raspričali su se o svojem bogatom životnom iskustvu.

Petero studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta jedan je prosinački dan provelo s umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne osobe Trešnjevka, a rezultat je 30-minutni dokumentarac 'Zrnca mudrosti'.

Dario Ivan Zurchauer je snimao jedan opušteni razgovor i atmosferu, tako da sam bio neprimjetan, sa strane, a kolegice su usmjeravale korisnike i vodile. Barbara Kulfa kaže da joj je posebno bilo čuti koliko osobe, koje su već u 80-im godinama, cijene svoje roditelje, koji su sada već pokojni. Koliko su im zahvalni na tome što su im osigurali takav život kakav su imali. Rečenice poput ovih: 'Uvijek sam postupala onako kako sam mislila da bi me moja majka savjetovala' ili 'I u najtežim momentima uvijek se sjetim roditelja'.
Gospođa Suzana Čović Horvat u domu je već 16 godina, a vrijeme joj tako brzo prolazi da ima osjećaj da je ovamo ušetala jučer. Svatko od nas koji smo sudjelovali prepričao je svoj život i svoje osjećaje. I doživljaje u domu, kaže gospođa Suzana koju Dario hvali da je cijelom razgovoru davala vjetar u leđa i, kako kaže Barbara, bila pravi partner na snimanju. Gospođa Suzana o autorima ima samo riječi hvale, bili su baš ono kao domaći, bez nekakve treme. Svi smo se opustili zahvaljujući njima i općenito je bila jedna jako ugodna atmosfera.

Svojim nepresušnim zrncima mudrosti umirovljenici su inspirirali studente, a dokumentarac im je pomogao da osvijeste sve ono što ih i roditelji svakodnevno učepoštovanje, trud, ljubav prema životu, ljubav prema drugim osobama i bližnjima. Treba njegovati svoje obitelji, svoja prijateljstva te da definitivno, kako je jedan od članova te družine rekao, trebamo pokušati držati glavu iznad vode i biti ustrajni u tome.

S obzirom na pozitivne reakcije lako je moguće da trešnjevački umirovljenici svoje glavne uloge ponove u nastavku ovog dokumentarca. Jer, složit ćete se, mudrosti - nikad dosta!