Treba li i vama interneta na putu?

Jedno od najčešćih pitanja turista na recepcijama hostela je: imate li besplatan bežični internet? No, to nije jedina veza turizma i interneta. Danas se na taj način rezervira smještaj, kupuje putna karta, ali i bira te istražuje odredište.

Prema podacima Instituta za turizam za 29,5% turista internet je glavni izvor informacija pri odabiru destinacije. Korisnici puno više vjeruju sadržajima koji su objavljeni na društvenim mrežama nego primjerice člancima koje su objavili stručnjaci za marketing.

Korištenje interneta tijekom turističkog putovanja vrlo vjerojatno će se i povećati u buduće, jer je najavljeno ukidanje roaminga od 2017. u Europskoj uniji što bi trebalo rezultirati većim korištenjem turističkih aplikacija na pametnima telefonima.

I u Turističkoj zajednici grada Zagreba rade punom parom na privlačenju turista upravo putem interneta. Oglašavaju se na Googleu, YouTubeu i popularnim društvenim mrežama putem kojih i komuniciraju s posjetiteljima Lijepe naše. Internet je mjesto gdje čovjek istražuje destinaciju, bukira let, hotel, a kada dođe na destinaciju to dijeli s korisnicima na internetu ili ostavljajući komentare na nekom od servisa.

U jednom zagrebačkom hostelu, u koji je svratila ekipa Dobrog jutra, gosti su uglavnom mladi - studenti, ljudi koji putuju po cijelom svijetu, a mnogi ovdje provedu godišnji odmor. Zadnjih nekoliko godina hosteli su doživjeli nekakav bum pa tako i kod nas svake godine bude sve više gostiju, najviše bukiraju preko specijaliziranih internetskih stranica, kažu u hostelu. Najveći broj gostiju za ovaj hostel dozna upravo na internetu, uglavnom zahvaljujući preporukama koje su ostavili oni koji su u njemu boravili. Mi ne moramo ništa radit sa svoje strane, gosti svojim komentarima i svojim doprinosom pomognu da drugi gosti za nas saznaju.

Pri odabiru turističke destinacije internetom se najviše koriste mladi do 29 godina. A Zagreb je' totalno in' na internetu. Lajkajte ga i vi.