OGŠ Rudolfa Matza nizom koncerata slavi dan škole

U OGŠ Rudolfa Matza vrijedni učitelji marljivo poučavaju učenike sviranju violončela, violine, klavira, gitare, harmonike, flaute, klarineta, saksofona i trube.

Škola djeluje od 1970. godine i dobila je ime po slavnom hrvatskom skladatelju, dirigentu, komornom glazbeniku i glazbenom pedagogu profesoru violončela Rudolfu Matzu (Zagreb, 19. rujna 1901. – Zagreb, 22. ožujka 1988.).

Matz je bio jedan od najaktivnijih pokretača glazbenoga života u Zagrebu, ostvario je iznimno opsežan opus, posebno u područjima komorne glazbe, osnovao je i vodio više glazbenih društava, orkestara, ansambla, među ostalim i Zagrebački omladinski komorni orkestar (ZOKOR), zborova, a utemeljio je i Udruženje glazbenih pedagoga Hrvatske i bio njegov predsjednik.  Interesantno je da je Matz u mladosti je bio reprezentativac u atletici, član zagrebačkog Hrvatskog akademskog športskog kluba (HAŠK). Bio je višestruki državni prvak i rekorder na 100, 200 i 400 metara te u štafeti 4 puta 100 metara.
Želja OGŠ R. Matza je da njezini učenici postanu ne samo glazbenici, već i ljubitelji glazbene umjetnosti te predvodnici kulturnog život baš kao što je to i bio profesor Matz po kojem škola nosi ime.

Škola ovaj tjedan obilježava Dan škole nizom koncerata u školi i Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).

Večeras u 19 sati učenici u dvorani škole održavaju prvi od četiri koncerta u slavljeničkom tjednu.  Na programu su djela  K. Oberleitnera,  D. Kabalevskog, G. Duijcka, W. A. Mozarta, P. I. Čajkovskog, W. van Dorsselaera, V. V. Terzića, F. Küchlera, M. Schmitza, S. Bastaleca, A. Griboedova, F. Tarrega, A. Hačaturjana, F. Burgmüllera, A. Janšinova i  F. Chopina.

Sutra u maloj dvorani HGZ-a od 17 sati učenici također pokazuju što su naučili tijekom ove školske godine, a prava poslastica bit će koncert učitelja dan kasnije u velikoj dvorani HGZ-a u 20 sati. Na programu su E. Hagena, Schubert/Liszt, M. CastelnuovoTedesco, F. Liszt, J. Massenet, A. Piazzolla, P. I. Čajkovski, L. van Beethoven i O. Böhme. Svi učitelji redom su vrsni instrumentalisti te svojim primjerom predstavljaju instrument i muziciraju za svoje učenike.

Koncert učenika u petak u velikoj dvorani HGZ-a završni je koncert koji predstavlja krunu zbivanja i učeničkih dostignuća OGŠ Rudolfa Matza. Uz mlade soliste nastupit će i Veliki zbor škole, a na programu su djela L. van Beethovena, A. Becka, F. Coiteuxa, A. Grečanjinova, S. Majkapara, C. Webstera, J. M. Damasea, A. Grečaninova, C. Hartoga, S. Bastaleca, E. Derbenkoa, A. Dvoraka, F. Carullija, E.Griega, E. Granadosa, A. Vivaldija, E. Kohlera, I. Szabóa, F. Liszta, D. Bobića, F. Schuberta, V. Vuletina i B. Papandopula.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.