Održan SFeraKon 2016.

Prošlog je vikenda u Zagrebu održano 38. izdanje najstarije i najveće konvencije znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi - SFeraKon 2016., i to u prostorijama Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

Ljudi u crnom, Darth Siudious  i Harley Quinn samo su neki od poznatih likova koji su se pojavili na 38. SFeraKonu. Od 13. do 15. lipnja mnogobrojni posjetitelji i ljubitelji SF-a imali su se priliku družiti sa svojim omiljenim likovima iz filmova, stripova i videoigara.

Ove godine na SFeraKonu se nudilo mnogo novog i zanimljivog sadržaja, a proslavljeno je i 50 godina Zvjezdanih staza uz pomoć hrvatske Star Trek udruge USS Croatia.

SFeraKonski program od ukupno 137 točaka uključivao je brojna predavanja, natjecanja i goste, među kojima se svakako ističe mladi kanadski umjetnik specijaliziran za tetovaže iz Ratova zvijezda Shane Turgeon

Od počasnih gostiju, najviše pozornosti izazvala je Marta Novak - višestruko nagrađivana mlada cosplayerica iz Poljske koja svoje kostime izrađuje sama. Za one koji ne znaju, cosplay se odnosi na maskiranje u fiktivne likove koji dolaze iz stripova, filmova i japanskih animiranih serija. Gosti iz Poljske predstavili su Pyrkon, najveću europsku SF konvenciju u Poljskoj koja je ove godine okupila čak 40 000 posjetitelja.

Treba istaknuti i to da je SFeraKon općenito najveća manifestacija u Hrvatskoj koja se radi volonterski. A upravo je ljubav prema znanstvenoj fantastici razlog što je i ove godine SFeraKon posjetiteljima otvorio vrata kako bi ih zabavio, a možda i potaknuo da se i sami pozabave znanošću ili fantastikom. I u tome je svakako uspio.