Znate li što su prkači?

Poznato je da se Virje kao i cijelo područje Srednje Podravine može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja 'prkača'. Nedavno je održana i prva 'Prkačijada', a tko je osvojio laskavu titulu najbolje prkačice Podravine provjerila je koprivnička ekipa HTV-a.

Svaki od kolača je poseban, baš kao i domaćica koja ih je pripremila! Na prvi pogled jednostavan recept za prhko tijesto komplicira se kad se zaviri u rukom ispisanu bilježnicu recepata bake ili prabake, požutjele stranice s ponekim ostatkom rastopljenog šećera koji je ostao kao sjećanje na davnu radost. Jer bez prkača u Podravini nema blagdana, veselja, obiteljskog okupljanja, svatova, krštenja... Društvo žena Virje željelo je otrgnuti zaboravu stare recepte kolača koje su naši stari nazvali prkači, a koje danas nazivamo suhim. Želja nam je sve staviti u jednu knjižicu, ističe predsjednica Društva Jasna Šignar.

U pripremu dvodnevne gastronomske manifestacije uključili su se mnogi. Sedam ekipa iz podravskih osnovnih škola natjecalo se u izradi najboljih kolača prkača. Za izradu su učenice koristile bakine kuharice iz kojih su uz potrebne namirnice zasigurno upile i koje zrnce bakinog iskustva. Uz prkače koje su same izradile pred prosudbeni sud u kojem je bio i međunarodni kulinarski sudac iz Rusije donele su i kolače od kuće.

Virovci imaju velikih planova s prkačima. Planiraju od njih stvoriti i suvenir svoga kraja otkrio je Mirko Perok, načelnik općine Virje, a već na prvu prkačijadu pozvali su vrsne slastičare iz Rusije, Slovenije, Češke, Moldavije pa čak i Indije da oni pokažu i pripreme svoje tradicionalne slastice. Na žalost Hrvatska nema ni jedan jedini kolač zaštićen, niti ijednu svoju slasticu. Ali, bez obzira na to hrvatska je bogata sa tradicionalnim kolačima i točno znamo što je naše, ističe Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske.

A Podravci su uvjereni da su baš njihovi prkači najbolji na svijetu! Svoju gastronomsku baštinu ponosno čuvaju, ali je nesebično žele podijeliti i s drugima. Prva 'Virovska prkačijada' je uspjela i već su krenuli u pripreme za  slijedeću...