Ralph Fiennes i Vanessa Redgrave nastupaju na Brijunima

Unatoč raznim teškoćama, Kazalište Ulysses ovoga ljeta i dalje plovi punim jedrima, rekao je u utorak osnivač tog kazališta Rade Šerbedžija, potkrijepivši to najavom gostovanja britanskog kazališta Almeida s predstavom 'Richard III', u kojemu vodeće uloge imaju svjetske glumačke zvijezde - Ralph Fiennes i Vanessa Redgrave.

Svoje su gostovanje na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljena šesnaesta sezona Kazališta Ulysses na Brijunima, što će se održati od 15. srpnja do 28. kolovoza, Fiennes i Redgrave najavili putem Skypea, usred probi za lipanjsku premijeru predstave koju će 11., 12. i 13. kolovoza izvesti na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Vanessa Redgrave od samih početaka sudjeluje u radu Kazališta Ulysses i postala je, kako je rečeno, njegov svojevrsni 'dobri duh'. Prisjetivši se nekih od svojih najdražih suradnji s hrvatskim teatrom, izrazila je veselje što će ponovno doći na Brijune, ovaj put sa zanimljivim projektom londonskog kazališta, u kojem nastupa u ulozi Margaret.

Ralph Fiennes, koji se proslavio nizom uloga u velikim filmskim produkcijama, u 'Richardu III', kojeg režira Rupert Goold, tumači naslovnu ulogu. Otkrio je kako svoj lanjski, prvi i kratki posjet Brijunima, kamo je došao nakon što ga je Šerbedžija više puta pozivao, pamti kao vrlo ugodno iskustvo te vjeruje da će se to ponoviti i ove godine. Jako sam uzbuđen što ćemo igrati na Brijunima, u inspirativnom okruženju u kojem uvijek ima puno aktivnosti, od pjevanja i plivanja do bicikliranja, napomenuo je Fiennes.

Almeida je jedno od najznačanijih kazališta u Londonu, a Ralph je vrhunski, fantastičan i briljantan glumac zbog kojega mi je zastao dah kada sam ga gledao, rekao je Šerbedžija. Želja mu je uz pomoć njegova kazališta postaviti Hrvatsku na svjetsku mapu kao važan prostor za umjetnost, zbog čega i dovodi inozemne umjetnike, pokazuje im ljepotu naše zemlje, ali i mogućnosti našeg teatra