'1Q84' ili 'Što će biti s nama'

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.


Haruki Murakami - 1Q84

Remek-djelo Harukija Murakamija, šezdesetogodišnjeg najpopularnijeg japanskog, a možda i svjetskog pisca, vrlo izglednog potencijalnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost; roman je inače u tri toma, od kojih su za sada na hrvatski prevedena dva, sve skupa više od tisuću stranica

'1Q84' izvorno je objavljen u Japanu u tri sveska 2009/2010. Prva dva dijela objavljena su istodobno, a treći dio naknadno, bez prethodne najave. Objavljivanje romana izazvalo je senzaciju i već je u prvom mjesecu dosegnut broj od milijun prodanih primjeraka. Sam naslov romana igra je riječi koja se referira na Orwellovu '1984.', jer se glas Q i brojka 9 u japanskome oba izgovaraju 'kju'. Roman je ispripovijedan u trećem licu i organiziran u poglavlja koja naizmjence prate dva, na početku nepovezana protagonista - instruktoricu fitnesa Aomame te učitelja matematike s književnim ambicijama, Tenga.
Tenga je pisac koji tek treba napisati svoje prvo pravo djelo, ali se ne zna hoće li mu to ikada uspjeti, i dobio je zadatak od urednika u jednoj izdavačkoj kući da popravi, ili nanovo napiše, roman koji je napisala jedna pomalo autistična tinejdžerica. On je tipičan murakamijevski muški lik – pasivan, bez inicijative, talentiran ali neostvaren.

Aomame je usamljenica, koja nije uspjela u životu, nema muža i obitelj, izlazi u popularne klubove, gdje svraćaju poslovni muškarci pri povratku s posla i članica je misteriozne organizacije koja provodi pravdu ubijajući nasilnike – likvidira muškarce koji mrze žene!
 
Nakon nekog vremena, čitatelj shvaća da oni dijele neke uspomene iz djetinjstva koje ih vežu. One su neki zalog zbog kojeg oboje mogu funkcionirati u stvarnom svijetu bez bojazni da će izgubiti dušu. Kako se radnja razvija, čitatelj postaje sve svjesniji veze između Aomame i Tenga, iako u prva dva nastavka neće doći do njihova susreta, samo će Aomame s prozora vidjeti Tenga, a on će postati svjestan da je ona u njegovoj blizini.

'1Q84' je, između ostalog, roman o čudu međuljudskog prepoznavanja, o čudu koje nosi stvarna i prava međuljudska komunikacija, o čudu vjernosti . Knjiga se čita kao triler, uzbudljiva je i guta se u jednom dahu.

Murakami se zapravo poigrava pričom o paralelnim svjetovima i svemirima (1984 i 1Q84). Najdojmljivija razlika između stvarnog svijeta i svijeta ovog Murakamijevog romana jest u tome da postoje dva mjeseca koji su lajtmotiv cijele 1Q84-sage… Roman 1Q84 je i kritika ubrzanog tempa života, tehnološkog razvoja, nasilja, pohlepe i vječite težnje za posjedovanjem.

Murakamijevski humor, kao i spominjanje glazbenih, filmskih i književnih imena, unose vedre boje u ovaj naizgled mračan roman. Glazbena 'podloga' strukture ovog romana je najpoznatije orkestralno djelo Leoša Janačeka, Sinfonietta, u kojem se jasno čuje i raspoznaje duh epohe.

Borivoj Radaković - Što će biti s nama

Osobna iskaznica ove knjige glasila bi da je Borivoj Radaković napisao distopijski roman u stihu, roman o Zagrebu koji bi se mogao zbivati jednom u nekoj nedefiniranoj budućnosti, premda je njegova glavna osobina upravo to što ga obilježavaju neskrivene 'kopče' sa sadašnjošću, pa i prošlošću koja se u njega upisuje prije svega vezama s književnom tradicijom.
U prvom planu romana dvoje je aktera; Lili, bogata nasljednica tipičnog hrvatskog tajkuna koji se u međuvremenu sklonio na udaljeniju i sigurniju destinaciju, te Tonči, profesor postmodernizma na Filozofskom fakultetu. Njihove se sudbine fatalno spajaju nakon što Lili u svoj život poželi unijeti običan život, te uđe u zagrebačku podzemnu željeznicu  i sudari se s željenim tzv. običnim životom u svim mogućim varijantama i oblicima. U njemu se, daleko od visokog nebodera gdje Lili inače živi, događa borba za opstanak raznoraznih socijalnih skupina, teroristički napadi, pa se fabula romana pretvara se u bjesomučnu potrebu i potragu za spašavanjem Zagreba, duhovitu i zabavnu.
Mnogo više od same fabule, fascinira Radakovićevo nevjerojatno lingvističko znanje i umijeće koje čini čuda upotrebom živog jezika i slenga, arhaizama i anglizama, neologizama i dijalektalizama i dakako stiha.