Ljekarna podsjetnik na neka dobra stara vremena

Čuvati svoje starine vrijednost je svakoga kraja. Najčešće su to razne umjetnine, nošnje, alati i običaji, no jeste li pomislili da vas običan ulazak u ljekarnu može uvesti u neka stara dobra vremena. Ekipa Dobrog jutra  pronašlia je jednu takvu u Delnicama.

Delnička gradska ljekarna iza svojih vrata krije prošlost staru više od 150 godina. Ljekarna je otvorena 1875. i u svom kontinuitetu djeluje do danas. Zanimljiva je po očuvanom starom apotekarskom namještaju, te priručnom apotekarskom posuđu i svim drugim potrepštinama koje su služile za izradu lijekova, otkriva Davor Grgurić, udruga Prepelin'c za očuvanje goranske baštine. Osnovala ju je i opremila poznata delnička ljekarnička obitelj Jelinek, koja ju je tri naraštaja i držala. Prije 2. Svjetskog rata nosila je naziv 'K svetoj Mariji'. Iza rata je nacionalizirana no tadašnji vlasnik ljekarne Makso Jelinek bio je u dobrim odnosima sa lokalnim vlastima pa je njemu dozvoljeno da i dalje radi te je u njoj dočekao i mirovinu.

A svoju će mirovinu u njoj vjerojatno dočekati i sadašnje vlasnice.  Mi smo tri kolegice i složne smo u tome da takva mora i ostati. Nastojimo je sačuvati kao što su i  generacijama oni koji su ovdje bili,  ističe ljekarnica Jadranka Pojer-Ivančić. Delničani možda neće primijetiti da je sve oko njih u ljekarni iz nekog drugog doba, ali će svakako osjetiti posebnu atmosferu. Sačuvan namještaj od punog drveta sjaji baš kao i nekada, a dodatni štih daje i starinski sat.

Ljekarna je vrlo malo dorađivana, samo je ponešto malo promijenjeno zbog praktičnosti. Recimo klupa koja je nekada posjetiteljima služila za odmor, kada više nije bilo potrebe za njom, ljekarnice je nisu odbacile, samo su je premjestile u stražnje prostorije, pa im i dalje služi – za odmor. Osim urešenog namještaja od punog drva, mnogo je još lijepih, starinskih stvari. Sve samo originali.  Pogled na strop otkriva još jednu posebnost. Strop je oslikan, a ima naznaka da ga je radio netko od slikara tko je slikao i u riječkom kazalištu i nekim drugim riječkim zgradama. Dakle ova kuća ima dosta povijesti u sebi koje bi još trebalo istražiti, ističe Davor Grgurić.

Za ovu jedinstvenu ljekarnu pokrenut je postupak zaštite kao kulturnog dobra. Jednom kada dobije taj status, ona će zauvijek očuvati davna ljekarnička vremena.