Cvijeće kao inspiracija

Najljepši trenuci dana zagrebačke slikarice Mirjana Marković Ryznar puni su cvijeća i proljetne svjetlosti. Boje, kistovi, čarolija stvaranja novih svjetova na njezinim platnima…  Zanimljivu životnu i umjetničku priču otkrila je ekipi Dobrog jutra.

Mirjana je cijeli radni vijek provela u policiji, no nikada se nije odvojila od svojeg sna iz djetinjstva. Od djetinjstva, od osnovne škole pa nadalje, cijeli sam život sanjala da ću biti slikarica. Taj san mi se ostvario. Završila sam privatnu akademiju kod profesora Dine Trtovca. Studirala sam jedan period i na Pedagoškoj kademiji, a profesori Veža i Gliha bili su mi mentori, otkriva Mirjana.

Ljubav je najveća snaga koja pokreće ono najbolje u čovjeku, voli reći Mirjana. Ako s ljubavlju doživljavate ljude, prirodu, stvaranje - život vraća čovjeku mnogostrukim darovima… Iako već u sedmom desetljeću života, Mirjana još ima zaigranost i radost djevojčice. Posebno kada slika cvijeće jer ono je sukus ljepote, kaže i svakog inspirira, čak i malu djecu, prema tome, svako biće doživljava nešto kroz taj cvijet.  Ljepota i tajanstvenost leptira neodvojivi je dio njezinih cvjetnih priča. Često ih promatram i zaista plešu ljubavni ples  i to je tako nešto predivno kad znamo da samo jedan dan i u tom jednom danu dožive sve. Svoje boje i priče imaju i prozori koje Mirjana promatra sa svoga prozora dok slika. Ili dok šeta gradom puna dojmova o njihovoj ljepoti. Koju često ukrašava cvijeće ili neki drugi detalj koji privlači poglede.

I kada putuje u daleke zemlje, i kada radi u svojem vrtu, i kada šeta gradom, Mirjanu vode ljubav i inspiracija. Koje joj poslije, u miru ateljea, pomažu da ispriča svoje slikarske priče.