Koja je tajna općine Kamanje?

U zapadnom dijelu Karlovačke županije, tik uz granicu sa Slovenijom smjestila se općina Kamanje. Ubraja se u red manjih općina u Hrvatskoj, ali je vrlo uspješna zahvaljujući izuzetno razvijenom malom i srednjem poduzetništvu. Zaposlenost je velika, tu se mladi rado vraćaju nakon studija, zasnivaju obitelji... Najveća im je posebnost u tome što su u desetak godina koliko postoje povukli milijune kuna iz Europskih fondova. Ekipa Dobrog jutra provjerila je zašto su tako uspješni.  

Na 1100 stanovnika imamo 30-ak gospodarskih subjekata od toga 420 radnih mjesta direktno u proizvodnji i prilično visoku zaposlenost, otkriva Damir Mateljak, načelnik općine Kamanje.

Zapravo imaju toliku zaposlenost da za javne radove angažiraju ljude iz drugih općina iz kojih mnogi i inače dolaze u Kamanje raditi. Joža Hribljan radi u prijevozničkoj tvrtci koja zapošljava 25 radnika, a imaju još nekoliko popratnih djelatnosti poput pizzerije, kafića – koji su u Kamanju tijekom dana prazni jer ovdje svi rade. Za turiste imaju i nekoliko soba za iznajmljivanje. Nije to čudno, jer turizmu posebno posvećuju pažnju u ovome mjestu. Općina je smještena na lijepom prostoru uz rijeku Kupu i upravo je turizam jedan od čimbenika u koji najviše ulažemo što se tiče infrastrukture, ističe načelnik Mateljan.

A tu počinje još jedna uspješna priča Kamanja. Kada su nastali 2004. imali su vrlo mali proračun, znali su da se ne mogu osloniti na pomoć države, pa su se krenuli natjecati za sredstva iz EU fondova. Tadašnji proračun, izvorni proračun općine Kamanje iznosio je 600 tisuća kuna, 600 tisuća kuna naših fiskalnih kapaciteta ipak je dakle omogućilo da u naš proračun obogatimo sa 9,5 milijuna kuna dodatnih sredstava iz EU fondova koje smo uložili u projekte za koje smo se dogovorili da su to najbitniji projekti za razvoj naše općine, kaže načelnik Mateljan.

Očistili su divlja odlagališta uz rijeku Kupu i uredili njezinu obalu, uveli odvajanje otpada u cijelu općinu, kao i solarnu uličnu rasvjetu, uredili su planinarske, pješačke i biciklističke staze. Uskoro će za turiste biti otvorena i špilja Vrlovka. I neće tu stati. Jedan od projekata koji će pokrenuti je svakako i dječji vrtić. Do tada svojim su najmlađim mještanima nedavno osigurali brigu, dok roditelji rade, kroz obrt za čuvanje djece. Sretni su svi –roditelji i djeca, a i dadilje. Djeci općine Kamanje osigurana je svijetla budućnost u njihovom rodnom mjestu, pa oni vjerojatno neće svoju sreću tražiti izvan granica Lijepe naše.

U čemu je njihova tajna?

Rade, ne kukaju nego traže načine kako da obogate svoju zajednicu. Za njih vrijedi ona poslovica ne pitaj što ti država može dati, već što ti možeš dati državi.