Pametni kišobran u 3 godine od ideje do realizacije

Znate li koliko ste kišobrana u životu promijenili? Gdje su i kako završili? Možda ste se sjetili nekih od onih starijih i vrednijih, koji su uz vas bili godinama ili onih koji su nam danas najdostupniji – proizvedene na Dalekom istoku koje ste kupili za desetaka ili više kuna i ubrzo ustanovili da vrijede mnogo manje nego što ste za njih dali, a pamtite možda samo količinu kiše koju ste na se primili kad su vas iznevjerili.

Može li kišobran čovjeku biti vjeran prijatelj? Može, kažu Riječani, a oni ipak s kišom najbolje znaju, jer imaju je godišnje više od bilo kojeg grada u Hrvatskoj (i šire)!

Ne treba svaku priču početi od početka, neke su zanimljivije kad se pričaju od kraja. Jedan prolaz iz riječkoga korza sprda se sa neugodnom, ali notornom činjenicom, količinom kiše koja svake godine padne na Rijeku i njezine stanovnike. E, tu je početak! Mi u Rijeci imamo puno kiše, gotovo dva puta više nego u Londonu. Zato sam prije godinu i pol, nakon uzastopnih dana padalina u Rijeci stavio na Facebook status da mi je stvarno dosta te kiše i da bi možda trebali početi proizvoditi kišobrane. Na to su se ljudi počeli nadovezivati s komentarima, a jedan je bio'zamisli da napravimo kišobran koji se ne može izgubiti'. I tu je cijela priča krenula, prisjeća se Andrija Čolak.

Prije tri se je godine u Hrvatskoj prodalo oko 700 000 kišobrana, to bi zapravo značilo da svaki šesti stanovnik Hrvatske svake godine nabavlja novi kišobran. Dio potrga vjetar, a dio jednostavno negdje zaboravimo. Upravo je taj podatak Andriji i njegovom partneru u poslu bio pravi izazov, stvoriti kišobran koji se ne može izgubiti. Došli smo do riješenja da u kišobran stavimo odašiljač koji radi na načelu bluetooth tehnologije i našli smo ljude koji su nam napravili aplikaciju koja je povezana s odašiljačem i kad se odvojite od kišobrana 20-30 metara telefon zvoni i kaže nam da smo zaboravili kišobran, objašjava Andrija.

Da biste koristili najpametniji kišobran na svijetu trebate i pametan telefon na koji će vam kišobran svako jutro javiti trebate li ga ili ne ponijeti sa sobom. Nakon što su dvojica prijatelja razradila ideju i našli partnere u poslu, potražili  su i proizvođača koji je voljan proizvesti takav originalni proizvod. Nemalo su se iznenadili kad su saznali da vjerojatno jedina europska tvornica kišobrana postoji u Zaprešiću. Još ih je više iznenadila kvaliteta njihova proizvoda. Kišobran je izdržao buru brzine 100 do 150 km/h, izokrenuo se, ali i bez problema vratio u početnu formu. Kišobran ne možete izgubiti, jer čim on izgubi kontakt s vašim telefonom javit će vam da ste ga zaboravili. I još će vam na karti pokazati gdje se nalazi.
Tehnološki podučeni i osviješteni poduzetnici našli su najbolji i najbrži put do kupaca: putem interneta. I uspjeli! Vlasnici sa svojim kišobranima koračaju svijetom i sa sobom nose najgoru riječku prognozu vremena, Kishu!