Hrvatskom danas vladaju maturanti

Diljem Hrvatske maturanti danas obilježavaju završetak nastave i srednjoškolskog obrazovanja.

Tim povodom u Zagrebu se 14. godinu zaredom održava manifestacija Dan zagrebačkih maturanata.
Ekipa Dobrog jutra provjerila je ispred X. gimnazije kako su se maturanti Andrea Mikulić i Antonio Britvar pripremili za današnji dan, a što o njemu kaže Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.Dan zagrebačkih maturanata započeo je okupljanjem oko osam tisuća maturanata na Trgu bana Jelačića, nakon čega je vesela povorka već tradicionalno krenula prema jezeru Bundek, gdje će se 9. godinu zaredom u organizaciji Grada Zagreba održati glazbeno-scenski nastup po izboru predstavnika Vijeća učenika Grada Zagreba (Lana Jurčević, Detour, Songkillersi...) koji će završiti u 22 sata.

Gradonačelnik Milan Bandić je maturantima poručio da slušaju sebe kako bi ostvarili svoje snove, te ih je pozvao da se danas zabavljaju, a da sutra samostalno donesu odluku u odabiru svog budućeg fakulteta i posla.

Potom je šarena povorka na čelu s njim uz gromoglasnu glazbu, vuvezele, zviždaljke, trube, te neizostavno brašno i vodene pištolje, krenula na slavlje u park Bundek. Maturanti su na zastavama, majicama i transparentima ispisali svoje poruke. Jedna od njih je ove godine imala satiričnu ekonomsku poruku 'Izbit' ćemo se kao PDV'. Na trgu su zapalili i pokoju ručnu baklju -bengalku.

Kao i prethodnih godina, trasom kojoj prolaze maturanti osigurana je pratnja prometne policije i zdravstvene ekipe te glazba s tzv. pokretne pozornice. Na Bundek učenicima nije dozvoljeno unositi alkoholna pića, staklenu ambalažu kao ni ostala neprimjerena sredstva. U ugostiteljskim objektima moći će se kupiti sendviče, te vodu, sokove i pivo.Ipak, treba reći da slavlje nije u svim djelovima Hrvatske, primjerice - riječki su dizajneri od brašna za norijadu radili palačinke na korzu:
Umjesto norijade organizirali humanitarnu akciju 'Dizajneri časte'
Varaždinci, Vukovarci i Osječani plešu quadrilu:
Već tradicionalno varaždinski maturanti plesali 'quadrillu'
Ispraćaj maturanata u županiji
U Zadru maturanti organiziraju humanitarnu ludijadu i prikupljeno brašno će donirati:

Bravo maturanti : veselo ali i humano :: Radio Zadar