Danas premijera dječje predstave 'Bez glutena, molim!'

U organizaciji Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije Rijeka danas u 18 sati, u Hrvatskoj čitaonici Trsat održat će se premijera dječje predstave 'Bez glutena, molim!' i prezentacija edukativne knjižice 'Tisuću lica celijakije', treće koju izdaje Udruga. Prve dvije knjižice su 'Bez glutena, molim!' i 'Lana tinejdžerica- odrastanje bez glutena'.

'Tisuću lica celijakije' nastala je u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima koji već dugi niz godina pomažu Udruzi u provođenju različitih aktivnosti. U ovoj knjižici na jednom mjestu naći ćete informacije o celijakiji i njezinoj povezanosti s drugim autoimunim bolestima, bezglutenskoj prehrani, zakonske okvire koji određuju sigurnu proizvodnju i postupanje s hranom bez glutena, ali i psihološki utjecaj te doživotne bolest. Za razliku od prethodnih ova je knjižica namijenjena odraslima, ali i zdravstvenim radnicima kao podsjetnik na promišljanje o bolesti i kada ne postoji jasna klinička slika, a naročito će biti korisna hotelijerima i ugostiteljima koji bi trebali razumjeti termin bezglutenska prehrana koja je lijek za osobe oboljele od celijakije .

Dječja predstava 'Bez glutena, molim' nastala je u suradnji s Ri- teatrom (Kulturni centar Kalvarija) prema istoimenoj slikovnici autorice Marine Milinović, koja je kao majka djevojčice s celijakijom svoja iskustava uobličila upravo u slikovnici. Predstava želi na zabavan način educirati djecu predškolske dobi i razredne nastave o posebnosti bezglutenske prehrane i poslati jasnu poruku kako različitost nije mana.

Na posljednjoj probi prije predstave bila je riječka ekipa HTV-a te razgovarala s Marinom Milinović, predsjednicom Udruge za celijakiju PGŽ te autoricom deduktivnih naslova o celijakiji i Bojanom Lakošem, glumcem i redateljem predstave.