U umjetnosti uživaju i bebe

Muzej suvremene umjetnosti, zbog svojih brojnih sadržaja i prostora, idealno je mjesto za obiteljsko druženje, a postaje bogatiji za novouređeni prostor u kojem roditelji u privatnosti mogu obaviti njegu svoje bebe.

Tek mu je pet i pol mjeseci, a mali Maks već je sada pravi ljubitelj umjetnosti. Svojim stručnim okom, u ugodnom društvu svoje mame, gleda dječje radove u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU). Od sad će cijeli dan moći provesti u muzeju. Čak i onda kad treba odgovoriti onom nezgodnom zovu prirode. Jer MSU od nedavno ima posebnu sobu samo za bebe. Primijetili smo… tužili su se mladi roditelji s tako malim bebama nemaju ugodno mjesto za presvlačenje i potrebnu higijenu, pa smo mislili da doista treba nešto učiniti na tom području. To je zapravo samo jedan mali korak u nizu da budemo što bolji prijatelji obitelji, ističe mr. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a.

U novouređenoj sobi imaju mir i tišinu, prostor je malen, ali ugodan. Ovdje mogu brzo riješiti one male, prirodne neugodnosti. Dizajn je jednostavan, išli smo na boju koja ne određuje spol djeteta, djevojčice ili dječaka već jedna zelena boja koja je upadljiva, vesela i vjerujem da će sve razveseliti. Što se tiče dizajna ideja je došla od dječjih slagalica koje razigranom tipografijom i dječjim motivima asociraju na isto, kaže Sanja Kuzmanović, dizajnerica sobe.

Istražite do kraja MSU. Možete svratiti do mini knjižnice ili baciti oko na izložbu 'Igračke za sutra'. Eksponate su radili mali umjetnici inspirirani starinskim igračkama. Možete i na neku od besplatnih kreativnih radionica za djecu. Kažu da su inkluzivne, a to sigurno proširuje životne vidike. Našim programima želimo stvoriti tu jednu posebnu interakciju između djece s invaliditetom i zdrave djece. Mislim da je likovna umjetnost način za takvo nešto, objašnjava Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica pedagoškog odjela MSU-a.

Umjetnost širi vidike, otvara neke nove, nevjerojatne svjetove. Obogaćuje maštu. Biti okružen malim umjetnicima prava je atrakcija. Ma zanimljiv je taj MSU, nema mu ravnog.