Pazi, žabe i ježevi na cesti!

Stiglo je proljeće, a s njime i žabe pod kotačima automobila. U Međimurju su svjesni tog problema. Već tri godine entuzijasti pomažu ovim vodozemcima prilikom migracija u kojima prelaze i preko prometnica.

Mi onda postavimo ogradu sa šumske strane s kantama, žabe se skupljaju i svako jutro i večer žabe prenosimo fizički u staništa gdje se one mrijeste, objašnjava Velimir Bašek, predsjednik udruge Platana Nedelišće.

Važno je to zbog zaštite žaba, koje su indikator stanja u prirodi, ali i sigurnosti. Mi na neki način i štitimo sigurnost prometa jer te žabe na cesti koje stradaju stvaraju jedan film gdje može doći do opasnosti po automobila, ističe Bašek.

Ove su godine spasili njih oko četiri tisuće. Bez ograde bi ih stradalo nekoliko tisuća, ovako - stotinjak. Entuzijasti u tome imaju potporu mještana. Treba spašavati žabe, ali i ježeve, kažu.

Ježevi su također vrsta koja često život završi na cesti. Jež kao oportunistička vrsta švrlja gdje može, također mu smeta ta fragmenacija staništa, kaže Siniša Golub, ravnatelj JU Međimurska priroda.

Upravo zato najavljuju sljedeću akciju 'Pazi, jež na cesti' kojom žele očuvati ovu vrstu, a samim time i bioraznolikost.