Izložba 'Stolnik - iz zbirke Malogorski'

Četvrt stoljeća od tragične smrti kontroverznog velikana naivnog slikarstva Slavka Stolnika, u Galeriji Dvora Trakošćan otvorena je izložba 'Stolnik - iz zbirke Malogorski'. Iako je riječ o definiranom i stručno ocijenjenom opusu, izložba preispituje njegov rad - novim mjerilima i pogledima.

U sljedeća dva mjeseca Dvor Trakošćan očekuje 30-ak tisuća posjetitelja. Dio njih u tamošnjoj će galeriji otkriti 20-ak, nikad viđenih slika Slavka Stolnika. Najveći je broj radova, pretežno ulja na staklu, predstavljen na jednome mjestu - zahvaljujući varaždinskom kolekcionaru Vladimiru Malagorskom. On je sa srcem slikal. On je toliko volio svoje slike da ih nikad nije prodavao. On je uvijek razmijenio za nešto, za auto ili za neko djelo od mene.

Nadovezujući se na Glavanov 'magični realizam' Stolnikovih slika, likovni kritičar Marijan Špoljar njegov je kolorit usporedio s onim njemačkih ekspresionista. Kod Slavka je ta boja je u međusobnom sukobu i koja bi trebala, zapravo, proizvesti stanoviti ekspresionistički naboj. Meni se čini da ona rezultira, zapravo, jednom suprotnošću, upravo jednom otvorenošću, jednim nesputanim hedonizmom njegovog cijelog opusa, pojedinačno - svake slika.

Bilo je to prisjećanje na osebujnog umjetnika i njegovo djelo, koji je na poticaj Krste Hegedušića početkom 50-ih odredio svoj izričaj. Super čovek, normalno. To je bilo stalno zabavno tamo, veselo, ko proštenje. Godinama su dolazili ljudi na liječenje, kad se bavio i travarstvom. Mnogi radi umjetnosti, mnogi radi bolesti, to  je uvijek bilo živo i veselo.  

Dok slikarovi nećaci nastavljaju likovnu tradiciju, općina Donja Voća nastoji ostvariti projekt Galerije posvećene najpoznatijem stanovniku. Kolekcionar Malogorski obećao im je slike.