Radost Lisinskizma kruži svijetom!

Početkom tjedna u prepoznatljivom stilu Lisinskog, punom dobre energije i optimizma koji nikada ne sustaje, uoči velikoga završnog koncerta ovogodišnje sezone Ive Pogorelića u ponedjeljak 23. svibnja, predstavljen je na konferenciji za novinare novi program koncertne sezone 2016./2017.

Živio Lisinskizam, slogan s kojim Lisnski juriša u novu sezonu objasnio je ravnatelj Dražen Sirišćević: S Lisinskizmom i Lisinskistima slavimo zajedništvo, a prevladavamo podjele i isključivost raznih drugih izama, koji nas guše u dnevnoj politici. Kada doista želite ići naprijed, ne lutate lijevo ili desno. Nemojmo zaobilaziti bolju budućnost. Krenimo joj u susret, jezikom koji svi razumiju, jezikom glazbe. Zato je Lisinskizam, pojam svih ljubitelja glazbe i onih koji će to tek postati, otvoren za sve ljude dobre volje! U novoj sezoni najavljen je program s najvećim svjetskim orkestrima, dirigentima, solistima i hrvatskom glazbenom reprezentacijom.

Novu, 43. koncertnu sezonu, otvorit će zajednički nastup ansambala Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Hrvatske radiotelevizije i Muzičke akademije u Zagrebu, koji će pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvesti, pravu glazbenu senzaciju 'Gurre Lieder' Arnolda Schönberga, jedno od najzahtjevnijih glazbenih djela 20. stoljeća.

U novoj sezoni Lisinski subotom svirat će: Cameron Carpenter, najveći virtuoz orgulja na svijetu, violinistički virtuozi: Vadim Rjepin, Leonidas Kavakos i Isabelle Faust, briljantni flautist Emmanuel Pahud, čudesni gitarist Petrit Çeku, naš nezaobilazni klavirski genij Ivo Pogorelić i mlada hrvatska pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić. S dirigentima kao što su: Jonathan Nott, Christian Vasquez, Ivan Fischer, Trevor Pinnock i Gintaras Rinkevičius nastupit će Tokijski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar mladih Teresa Carreno, Budimpeštanski festivalski orkestar, Komorna akademija iz Postdama, Novosibirska filharmonija, Zagrebački solisti...
Lisinski nastavlja dugogodišnju suradnju i s Muzičkom akademijom u Zagrebu, s dva velika koncerta kojima će ravnati maestri Mladen Tarbuk i Tomislav Fačini.
 

Važno je spomenuti i da Simfonijski orkestra HRT-a svoj cikluse Kanconijer i Majstorski ciklus, tradicionalno četvrtkom, održava upravo u dvorani Vatroslava Lisinskog.

O novoj sezoni ciklusa Lisinski subotom, repertoaru dvorane i Lisinskizmu u Dobrom jutru govorio je glazbeni kritičar Ante Batinović.