Skype s klaunom

Dječji odjeli u bolnicama najtužnija su mjesta na svijetu. Zato uvijek rado govorimo o ljudima koji se trude ta mjesta učiniti veselijima i zanimljivijima. Ekipa Dobrog jutra zabilježila je što rade klaunovidoktori na dječjoj onkologiji, služe li se Skypeom te provjerila zašto je smijeh važan i zašto je smijeh lijek.

U Zagrebu u Klinici za tumore u Zavodu za dječju onkologiju liječe se djeca, od beba pa do onih skoro punoljetnih, a ovdje su nažalost, dugotrajno hospitalizirana. Što zbog kemoterapija koje primaju, što zbog drugih razloga. Njihova su stanja teška, dijagnoze ozbiljne. Dani, mjeseci i godine u bolnici nekad se čine kao vječnost. Oni su i dalje djeca, a djeca trebaju nekakvu distrakciju, ne mogu samo razmišljati o bolnici, o liječenju, o sestrama, o doktorima koji tu rade, ističe psiholog Ozren Šenator.

Marko je već 4 mjeseca u bolnici, a kada ga pitate kako mu je odgovara : dosadno. Roditelji međusobno čine sve da djeci učine lakšima dane provedene u bolnici. A pri tome im treba i netko da malo im pomogne, da ne razmišljaju da su samo u liječenju, da imaju nešto svoga djetinjstva, da se nasmiju, upozorava psiholog Šenator.

Udruga Crveni nosevi davno se pobrinula za to. Klaunovi-doktori svojim prisustvom ovoj djeci donose smijeh na lice već godinama. A odnedavno djeca na onkologiji mogu i skajpati s klaunovima! Upravo zato što na onkologijama djeca vrlo često dugo borave. Popodnevni sati, kada smo mi tamo, su sati koji su dosta prazni, pusti, nema više vizita, nema više pregleda doktora koji ujutro užurbano hodaju prostorima pa je to jedan period kada je djeci dosta teško. Htjeli smo im baš tada pružit jednu novu vrstu interakcije s našim klaunovima i nešto što bi im donijelo jedan predah od svakodnevnice u kojoj se nalaze, objašnjava Ivana Štulić, voditeljica projekta 'Smijeh je lijek - Skype s klaunovima'

Najpoznatiji klaun-doktor, Dr. Žule svojim je vještinama i trikovima i ovaj put izmamio osmijeh ovih mališana, i to preko Skypea. A nastup, bilo uživo ili u prenosu, dr. Žulea je nešto što se ne propušta. Sve što radimo je usmjereno da se djeca smiju i da se dobro zabavljaju, i da zaborave na sve te teške trenutke u bolnici. Zabavljanje djece i to bolesne djece i pružati im tu pozitivnu energiju može biti samo lijepo i dobro, 'priznaje' kalun Nikola Dabac.

Da klaunovi u tome uspijevaju, potvrdio je ekipi i Marko. Smijeh je lijek, smijeh je dobar, smijeh ih podsjeća da su ponovo djeca. Smijeh djeluje pozitivno na njih, poboljšava im raspoloženje, i malo ih vadi van iz ovog okružja bolnice, liječenja i svega, u neko drugo mjesto, neko možda malo veselije mjesto… objašnjava ulogu smijeha psiholog Šenator.
 
Zato se ne zaboravite smijati, jer smijeh je lijek, bili bolesni ili zdravi, 'mali ili veliki'... Obradujte i druge svojim osmijehom, jer smijeh je najveći besplatni poklon koji nekom možete dati.