Ulična sviračica

Živjeti u stanu bez struje i plina, pogotovo zimi kad su dani kraći, a studen probija kroz zidove, nijednom čovjeku ne bi bilo lako. Ali ne i Karmelini Angeliki koja živi upravo u takvim uvjetima, a za život zarađuje sviranjem na ulici gdje zna ostati i po cijeli dan.

Iako joj je teško, na Karmelini Angeliki Kelenc nikada nećete primijetiti tugu zbog životne situacije, a upravo je pjesma njezin život i smisao. Nema joj ništa ljepše nego kad svojim glasom razveseli slučajne prolaznike jer joj je u tim trenucima srce na mjestu.

Karmelina pjesme izvodi na čak trinaest jezika, ipak  najdraži joj je materinski. Repertoar joj je uistinu šarolik, no trenutni repertoar prilagođava publici – za mlađe pjeve 'Ružicu' koja vuče na rock, a adut u rukavu su joj Škorina 'Milo moje' i 'Vela Luka'. Svojim zvonkim glasom oduševljava sve generacije, a mnogi rado zastanu i porazgovaraju s njom. A prisjeća se Karmelina Angelika da se prvi put uopće nije usudila podići glavu. Ljudi prolaze, gledaju u mene s gitarom, a ja sjedim spuštene glave. Ne usudim se zapjevati prvi dan.

Karmelina u stanu nema ni struje ni plina, no unatoč teškim životnim uvjetima optimizam i vedar duh nisu je napustili. Ipak, prošlu bi zimu najradije zaboravila! Smrzavala sam se užasno. Karmelina ne mari za vremenske uvjete pa na ulicu odlazi pjevati i onda kad se slučajni prolaznici mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Samo da nije u mraku. Što je lošije vrijeme to ljude više gane da ja sad moram pjevati. Ispod nule. Vide da mi se ruke smrzavaju...

Bez problema otpjeva Karmelina tri smjene u jednom danu. Ujutro, od 9 do 12, popodne i navečer do 22.30 bez problema, a onda ruka više ne može izdržati. Osim što lijepo pjeva, osjeća strast prema slikanju, a prvo što zamijetite u njezinu stanu velik je portret generala Ante Gotovine. Ja jednostavno volim sve što je lijepo, a osobito lijepe ljude. Čak sam pitala jednog branitelja jeste li vi primijetili koliko je on lijep kao glumac.

Karmelinina želja je da otvori slikarski atelje i u vrtu održava velike plesnjake na kojima bi za glazbu bila zadužena upravo ona.