Provedite dan s restauratorima u njihovim radionicama

Danom otvorenih vrata, u okviru kojih će danas predstaviti svoj rad i konzervatorsko-restauratorsku djelatnost, Hrvatski restauratorski zavod započinje stotu godišnjicu restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj i dvadeset godina osnutka.

U zavodskim odjelima u Zagrebu, Ludbregu, Osijeku, Dubrovniku, Splitu i Rijeci priređen je niz sadržaja koji će predstaviti često nedovoljno poznat,  samozatajan i ustrajan rad restauratora, ono čime se Hrvatski restauratorski zavod bavi s ciljem zaštite i očuvanja kulturne baštine. Posjetitelji će moći obilaziti restauratorske radionice, slušati stručna predavanja o zavodskim programima, pogledati tematske filmove i sudjelovati u radionicama.

U Zagrebu su organizirani, među ostalim, obilazak restauratorskih ateljea za štafelajno slikarstvo i polikromiranu skulpturu te spomen sobe kipara Vanje Radauša, predstavljanje projekata graditeljske baštine, restauratorske radionice za djecu i odrasle, projekcije kratkih filmova o Zavodu, kipu Apoksiomen, kiparu Vanji Radaušu, oltaru sv. Roka s Rokovog perivoja, 'Jalba- Jalba', Sinjskoj alci te 'Dvije slike iz zagrebačkih muzeja'.

Među ostalim, u Ludbregu će se na izložbi predstaviti obnova dvorca od 1992. do 2000. i razgledati kapela Sv. Križa u dvorcu Batthyany s izloženim predmetima Sakralne umjetnosti, uključivši obnovljen liturgijski tekstil s popratnim posterima. U Dubrovniku je priređena demonstracija izrade papira, a obilazak restauratorskih radionica održavat će se od 12 do 18 sati još i u Rijeci, Splitu i Osijeku.