U povijesnu jezgru Dubrovnika uskoro samo električnim automobilima

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da će do 2025. u Dubrovniku biti više električnih vozila nego bilo gdje u Hrvatskoj. Najavio je donošenje preporuke prema kojoj se od 2020. neće moći voziti Zagrebačkom ulicom, koja vodi do povijesne jezgre, osim električnim automobilom.

U sklopu promotivnog događaja E-mobilnost na hrvatski način na Stradunu su izloženi različiti primjerci električnih automobila, od komercijalnih do dostavnih.

Danas je na Stradunu budućnost Dubrovnika, povijest i baština spojena s modernim tehnologijama
rekao je Vlahušić te dodao kako će se gradske vlasti potruditi da električni tricikli dubrovačkih poduzetnika dobiju mogućnost vožnje na dubrovačkim cestama, ali i dodao da se prije toga mora iznaći odgovarajuća zakonska regulativa.

Već za 2017. donijet ćemo odluku da za autobuse koje prevoze turiste neće biti naplaćivanja zaustavljanja na Pilama nego ekološka taksa koja je u primjeni u velikom broju europskih gradova. Nećemo naplaćivati prostor nego prolaz kroz zonu koju ćemo u cijelosti zaštiti kao zonu posebne razine prometa, rekao je Vlahušić.

Upitan kako riješiti manjak punionica za električne automobile, odgovorio je da su u tijeku pregovori s javnim garažama te da će se besplatne punionice ugraditi na nekoliko parkinga u Dubrovniku.