Mjesec kreativnih i kulturnih industrija

Kreativne i kulturne industrije u Europskoj uniji zapošljavaju 7,1 milijun ljudi, a godišnje ostavaruju prihod blizu 600 milijardi eura ili 4,2% BDP-a. S druge pak strane u Hrvatskoj je zaposleno 42 tisuće kreativaca koji donose prihod od 6 milijardi kuna ili nešto više od 2% BDP-a.

U kreativne i kulturne industrije pripadaju svi koji ostvaruju prihod od autorskog rada - od arhitekata, dizajnera, glazbenika i filmaša do medija, scenske i vizualne umjetnosti do digitalnih sadržaja i industrije videoigara.

Sve su to sektori u kojima rade mahom mladi visokoobrazovani ljudi koje država tako silno želi zadržati. Baš zbog toga prošle su se godine u Hrvatskoj udružile sve kreativne i kulturne industrije preko suradnje Hrvatskog klastera konkurentnosti tih industrija i njihove koordinacije pri Hrvatskoj udruzi posladavaca.

Svaka industrija treba kreativce, a Mjesec kreativnih i kulturnih industrija koji se održava od 16. svibnja do 21. lipnja jedan je od pokušaja da se poruči kako su kreativci pokretačka snaga razvoja društva i države.