Hvar: Jubilarni 20. Prix Marulić

Jubilarni 20. Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame, do 27. svibnja održava se u gradu Hvaru pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  te Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Tijekom toga jedinstvenoga ambijentalnog festivala, koji se pod geslom Starim tekstovima u pohode održava još od 1997. u izvornim prostorima grada Hvara, ove će se godine predstaviti 45  igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 21 države te 29 nacionalnih i nezavisnih produkcijskih kuća.

Hrvatski radio (HRT – HR) predstavljat će pet  djela koja su  prošla predodabir. To su radiodrame Halila Džubrana Prorok (urednica: Lada Martinac-Kralj; redatelj: Mislav Brečić), Christine de Pisan Grad žena (urednica: Željka Turčinović; redateljica: Jasna Mesarić), dokumentarci Zaboravljena gradina (autori: Vesna Jurić Rukavina i Tomislav Šamec; urednik: Ljubo Pauzin) i Putničko pjevanje (autorice: Marija Pečnik Kvesić i Katarina Račić;  urednica Iva Lovrec Štefanović) te kratka forma 1914. i dalje… (autorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Adriana Kramarić).

Festival će i ove godine okupiti radijske znalce s različitih strana svijeta koji će predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini.

Na Prix Marulić dobrodošli su svi radiofonski oblici proizišli iz tekstova nastalih prije 1921. kada je emitirana prva radiodrama, a međunarodni će ocjenjivački sud  na kraju proglasiti  i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji male forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkoga suda biti ugledni radiofoničari Alison Hindel (Velika Britanija) i Goetz Naleppa (Njemačka).

Uz svakodnevne razgovore o slušanim emisijama festival nudi i bogat popratni program poput autorskih večeri najuglednijih svjetskih radiofoničara, koncerata, predstava i performansa.

Tako će na današnjem svečanome otvaranju festivala nastupiti hrvatski udaraljkaš Igor Lešnik izvedbom skladbe Olympian Drums za udaraljkaša solista i elektronske zvukove, a sutra će sudionici festivala moći pogledati  predstavu Jubov Anice i Franeta iz Brusja u izvedbi Dramskoga studija mladih Hvar.