"Bljesak zlatnog zuba" najbolja predstava 23. Festivala glumca

Dodjelom nagrada završio je 23. Festival glumca. Nagradu "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava "Bljesak zlatnog zuba" Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Na ovogodišnjem Festivalu glumca gostovalo je 15 hrvatskih kazališnih kuća s predstavama koje je odabrao izbornik Enes Kišević. Ocjenjivački sud, u sastavu Sanja Marin, Lidija Helajz i Draško Zidar, Nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu dodijelio je Neli Kocsis za ulogu Laure Lenbach u predstavi "U agoniji" Miroslava Krleže, autorskom projektu Ozrena Grabarića, Darka Stazića i Nele Kocsis, u produkciji Centra mladih Ribnjak - Scena Ribnjak i Putujućeg kazališta - PUK iz Zagreba, te Anji Šovagović Despot za ulogu Violet Weston u predstavi "Kolovoz u okrugu Osage" Tracyja Lettsa u režiji Slađane Kilibarde i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta "Gavella".

Čast mi je što sam po treći put osvojila ovu nagradu koja nosi ime moga oca Fabijana Šovagovića, a posvećujem je svojim kolegama u predstavi i svim velikanima hrvatskog glumišta s ovoga područja koji više nisu s nama, kao što su Vanja Drach, Nada Subotić, moj otac i drugi, kazala je Anja Šovagović Despot.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dodijeljena je Marku Torjancu za ulogu Sigmunda Freuda u predstavi "Freudova posljednja seansa" Marca St. Germaina u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba, te Jošku Ševi za ulogu šjora Paška Balancane u predstavi "Laživac" Marijane Nole u režiji Zorana Mužića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Nagradu "Ivo Fici" za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina primio je Pero Eranović za monodramu "Priče iz Vukovara", autorskom projektu Pere Eranovića, u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i HNK Split - Scene mladih.