'Ja, Daniel Blake' nagrađen Zlatnom palmom

Gromoglasan pljesak za Zlatnom palmom nagrađen film 'Ja, Daniel Blake'! Oduševljenje nije krio ni redatelj Ken Loach. Iako mu je to druga, i točno nakon 10 godina - nagrada kao ručni rad je i drugačija.

Canneski miljenik s više od 10 nominacija iskoristio je priliku te uz socijalno angažiran film o borbi pojedinca protiv sustava -  upozorio na nužne promjene. Mi moramo reći - ima nade! Promjene su nužne! A upravo film ima tu snagu upozoriti na to i mijenjati svijet, poručio je Loach.

Kroz plač govor zahvale održao je i Kanađanin Xavier Dolan, dobitnik Grand Prixa 69. Cannesa. Neočekivana nagrada filmu 'To je samo kraj svijeta' izazvala je negodovanje kritike na društvenim mrežama.

Oprečne kritike imao je i Olivier Assayas - kao najbolji redatelji u filmu 'Osobni kupac', nagradu koju dijeli s Rumunjom Cristianom Mungiuom za "Baccalaureat".

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke filipinske zvijezde Jaclyn Jose za "Ma' Rosa" njezina sunarodnjaka Brillantea Mendoze. U tom filmu, koji je krik protiv korupcije, Jose glumi majku skromne obitelji koja mora prikupiti velik iznos novca kako ne bi završila u zatvoru kao i njezin muž.

Nagrada ocjenjivačkog suda otišla je Britanki Andrei Arnold za 'American Honey'.

Od 21 filma u konkurenciji, deveteročlani žiri kojime ove godine predsjedava George Miller - dvostruko je nagradio film 'Trgovac' - za scenarij i najboljeg glumca Shahab Hosseinija. Zahvaljujem Bogu, rekao je 42-godišnji glumac koji je nagradu posvetio svom narodu. Hosseini koji već niz godina surađuje s Farhadijem, snimio je s njim "Nader i Simin se rastaju" i "O Elly".

Zlatnu kameru osvojio je film 'Božice' Francuskinje Houde Benyamine.

Zlatna palma za kratkometražni film dodijeljena je 'Timecodeu' Španjolca Juanja Gimeneza.

Počasnu Zlatnu palmu i dugi pljesak publike zaradio je Jean-Pierre Leaud (72) za ulogu 'Kralja Sunca' u posljednjim trenutcima života u 'Smrti Luja XIV.'