Tambure iz radionice Katulić

Tambura je narodni trzalački instrument. S uzletom tamburaške glazbe, pod utjecajem hrvatskog preporoda, u Hrvatskoj su se pojavili izrađivači glazbala ili glazbalari. Sisački kraj bio je poznat po prvim stručnim graditeljima tambura. I danas u selu Buševcu u obitelji Katulić bave se izradom žičanih glazbala.

Svirkom često počinje radni dan u radionici za izradu glazbala obitelji Katulić u Buševcu. Otac i sin nastavljaju 90 godina dugu tradiciju izrade tambura. Tako nastaju bisernice, bračevi, bugarije i basevi za tamburaške sastave. Brač ili bas prim izrađena je od specijalnog drva – ptičjeg javora, koje je vrlo rijetko. Hrvati nisu dovoljno upoznati koliko u našim krajevima ima plemenitog drva za izradu. Hrvatska i bosanski dio Velebita do Kupresa je jako poznat po drvu za izradu glazbala. Zato su navalili iz Europe pogotovo iz Njemačke i otkupljuju sve veličine, već u trupcima i onda šalju dalje po Europi za izradu glazbala,  objašnjava Marinko Katulić, graditelj tambura.

U njegovoj se radionici glazbala obrađuju ručno. Za izradu tambure koja pjeva potrebno je mnogo strpljenja, vremena i iskustva. Naravno, za malu bisernicu ne treba mnogo vremena kao za izradu kontrabasa, ali svaki instrument treba pažljivo obraditi. Bisernica se radi od javorovog drveta – trup, vrat i glava, a prednja daska napravljena je od smreke. Napravljena je rašpom, pa kasnije oštrim limom da se dobije glatkoća i onda šmirglom do najfinijeg dijela, objašnjava Vedran Katulić, Marinkov sin. U izradi svaki je milimetar važan, a pravi majstori znaju kad je drvo spremno za novu fazu obrade.

Majstor Vladimir Mladen, Vlado tambure izrađuje više od 20 godina. Kad se spoje i slijepe stranice, tijelo instrumenta se pažljivo spaja s vratom. Kaže, ako niste dovoljno koncentrirani, nećete uspjeti. Pravi majstori glazbala na njima stvaraju zvukove dok ih izrađuju - šmirglanje, brušenje, piljenje, struganje. U njihovim rukama drvo svira.

Marinko nije imao učitelja, nego se nakon dugogodišnjeg rada u ansamblu Lado, u kojem je bio profesionalni glazbenik, odlučio posvetiti, kako slikovito kaže, hardveru… Vedran je u radionici odrastao i nastavio očevim stopama. Osim što izrađuje tamburice već 10-ak godina, također ih i svira u  tamburaškom sastavu. A kako i ne bi kada se tamburica se u našim krajevima svirala u svim važnim životnim prigodama od rođenja do smrti. 

Pravi majstori drvodjelci znaju kako komad drveta iz pilane pretvoriti u milozvučne instrumente koji govore sve jezike.