Nova kampanja u Britaniji: Masna hrana ne deblja

Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava britanski problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje. Tvrde to dvije skupine za kampanju protiv pretilosti u danas predstavljenom izvješću. No znanstvenici njihove zaključke ipak uzimaju s oprezom.
Ako jedete masno, to ne znači da ćete se udebljati, navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF) te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC).

Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, puno ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice. Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.

U izvješću "Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2" NOF/PHC poziva na "velik preokret" u smjernicama o zdravoj prehrani. Preporuke o nemasnoj hrani i niskom kolesterolu imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC.

No nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine selektivne pri izboru dokaza te da su zaključci izvedeni naprečac. Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze, kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce. Ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji nije posljedica loših smjernica o zdravoj prehrani, već zato što ljudi te smjernice ne slijede.

PHC je neprofitna skupina za zdrav život koja okuplja stručnjake za zdravlje, a NOF humanitarna skupina koja jača svjesnost o pretilosti i potiče mijenjanje životnih navika.