Da bi bio još uspješniji treba novu harmoniku

Ove su godine učenici Glazbene škole iz Slavonskoga Broda na natjecanjima bili iznimno uspješni. Posebno 14-godišnji harmonikaš Ivan Horvat pa u srpnju ide na veliko međunarodno natjecanje. Daroviti dječak vježba i do šest sati dnevno, a za nastavak glazbenog obrazovanja treba novu harmoniku za koju obitelj nema novca.

Kada Ivan odradi jutarnju smjenu u redovitoj školi odmah požuri u glazbenu. Svoj je školski ritam prilagodio glazbenoj školi, jer iz Novog Topolja, odakle je, ne isplati mu se dva puta dnevno putovati u Slavonski Brod. Dan mu počinje buđenjem u 6, škola, pa glazbena škola do 20 sati kada kreće kući. No to mu nije teško jer harmoniku obožava. Vježba i do šest sati dnevno.

Svirati je počeo u 5. godini uz oca harmonikaša koji nije iznimka u svojoj glazbeno nadarenoj obitelji. Naporan se rad isplatio. Ove je godine na natjecanjima bio itekako uspješan. Puno nagrada, koje sad ne mogu sve ni nabrojiti, ponosna je profesorica harmonike u Glazbenoj školi Slavonski Brod Anita Krajnović. I to su sve prva i druga nagrade znači uvijek pri samom vrhu, ističe.

Zahvaljujući svim tim uspjesima u srpnju će u slovenskom Novom Mestu nastupiti na Svjetskoj harmonikaškoj olimpijadi. Pripreme su već počele, jer talent bez truda nije dovoljan. Ipak, važan je i dobar instrument. Ivan će dogodine u srednju glazbenu i morao bi imati vlastitu, bolju harmoniku. Za njegovu obitelj 7 000 € prevelik je zalogaj. Sad smo u problemima. Trebamo nekako doći do instrumenta koji je strašno skup. Vidjet ćemo kako ćemo riješit taj problem, jer ako nema pravu harmoniku neće se moći dalje ni razvijati, objašnjava profesorica Krajnović. A to bi bila šteta, jer jedino što ovaj daroviti harmonikaš želi jest dalje učiti. Moji su planovi da se bavim samo glazbom i harmonikom, iskren je Ivan.

Ima u brodskoj glazbenoj školi još zaljubljenika u harmoniku. Mlada harmonikašica Lara Smolić na jednom učeničkom koncertu odlučila je da će i ona svirati harmoniku. Svidjelo mi se kako se na harmonici sve može svirati, kako se može mijenjati zvuk tonova. I ona je ove godine zasjala na natjecanjima, a tek je četvrti razred glazbene škole. Na Regionalnom je osvojila drugu nagradu, a u Križevcima na natjecanju 'Sonus' prvu.

Ovi vrijedni i daroviti učenici ponos su svoje škole i Slavonskoga Broda. Stoga su zaslužili ne samo pohvale nego i konkretnu potporu.