Od modernih materijala tradicijske nošenje

Izbor za miss i narodne nošnje ruku pod ruku daje sjajne rezultate. Diana Hunić spojila je ljepotu tradicijskih haljina i suvremenih žena i to je bio pun pogodak.

Diana Hunić izrađuje narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske. Pri izradi će se savjetovati s etnolozima jer uvijek su u pitanju replike u kombinaciji s originalnim dijelovima. A odakle njezina ljubav prema nošnjama, nije tajna. Još kao dijete imala sam priliku gledati roditelje koji se bave izradom narodnih nošnji i tad je već krenula moja ljubav prema tome. Prvu nošnju koje je izradila bila je šestinska.

Uz to što njezini roditelji izrađuju nošnje, a sestra se bavi dizajnom suvremene odjeće s etno elementima, Diana je usavršavala svoje znanje i kod gospođe Ljubice Hrstić, dugogodišnje djelatnice Posudionice i radionice narodnih nošnji koja svoja praksom stečena znanja prenosi na radionicama u Narodnom sveučilištu Dubrava. Osim tečajeva u zagrebačkoj Dubravi, Diana je bila i na tečaju u Zadru na kojem je svladala četverokuke, cijenjene u Dalmaciji. Sve je krenulo iz hobija, pa je postalo moje zanimanje.

Diana bira moderne materijale, ali što sličnije originalnima. Jer, originalne ćete teško naći. Materijale traži najčešće po sajmovima gdje ljudi izlažu svoju starinu. Onda ja od nekih tih već starijih nošnji uspijem uzeti neki komad koji bi meni trebao. Nošnjama je htjela na tržištu ponuditi nešto novo i kvalitetno iz kulturne baštine.

Njezine nošnje predstavljaju Hrvatsku na manifestacijama poput izbora za miss. Jelena Katarina Kapa na svjetskom izboru u Venezueli bila je pratilja Miss turizma svijeta 2014. Hrvatsku je predstavljala u Dianinoj narodnoj nošnji. Poseban je osjećaj nastupati u nošnji iz razloga što većinom nas oblače u nekakve glamurozne svečane haljine ili kupaće kostime. A ovo je totalna suprotnost… Stvarno sam bila ponosna i zato što je to izbor gdje ja ne predstavljam sebe, nego svoju zemlju.

Zadnje 3, 4 godine na svjetskim izborima za miss i mistera turizma predstavili smo se Vrličkom narodnom nošnjom, zatim Dalmatinskom narodnom nošnjom, imali smo i narodnu nošnju sa Suska, ističe Boris Kosmač, vlasnik licence Miss i Mistera turizma za Hrvatsku. A da će sljedeća narodna nošnja biti Posavska, otkriva Diana.