Gostovanje francuskog orguljaša Thomasa Ospitala

Gostovanje francuskog orguljaša Thomasa Ospitala na 3. međunarodnom ciklusu orguljskih koncerata Orgulje sv. Marka 2016. možemo slobodno nazvati orguljaškim događajem godine.

3. međunarodni ciklus orguljskih koncerata Orgulje sv. Marka nastavlja se koncertom istaknutog i višestruko nagrađivanog francuskog orguljaša Thomasa Ospitala koji će u povijesnoj crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu nastupiti večeras, na blagdan Tijelova, u 19.30. O uspjehu ovog mladog umjetnika svjedoči i najnovija vijest koja dolazi iz Pariza, gdje je početkom svibnja ove godine svečano inaugurirao nove orgulje Auditorija Pariškog Radija France Musique, kao njihov novoizabrani prvi rezidencijalni orguljaš.

Nakon prošlogodišnjeg sjajnog nastupa u okviru ciklusa Orgulje sv. Marka, ove godine Ospital se vraća s još atraktivnijim programom skladbi Bacha, Francka i Liszta, te vlastitim orguljskim improvizacijama, potvrđujući zašto je sve traženiji umjetnik na orguljama koji svojim recitalima oduševljava publiku diljem svijeta.

Thomas Ospital orguljaš je crkve Saint-Eustache u Parizu, 'pariške župne crkve', gdje je 2015. g. između velikog broja kandidata izabran za nasljednika slavnog Jeana Guilloua koji je na tom prestižnom orguljaškom mjestu (ujedno i najvećim orguljama u Francuskoj) proveo 50 godina. Također, u 2016. izabran je za prvog rezidentnog orguljaša Francuskog Radija u Auditoriumu Radio France na upravo postavljenim novim orguljama tvrtke Grenzing. Rođen 1990. u Ayherreu (Baskija), započeo je s učenjem glazbe na Konzervatoriju Maurice Ravel u Bajoni, gdje 2008. diplomira orgulje s najboljim ocjenama u klasi  Estebana Landarta. Od 2008. do 2015. studira orgulje i improvizaciju na Nacionalnom višem glazbenom konzervatoriju u Parizu u klasi Michela Bouvarda i Oliviera Latryja. Tijekom 2012. boravio je u SAD-u kao rezidentni orguljaš u Katedrali Sv. Luja Kralja Francuske u New Orleansu, zahvaljujući čemu je održavao mnoge recitale, te podučavao orgulje i improvizaciju. Njegov je rad obilježen mnogim nagradama na svjetski istaknutim međunarodnim orguljaškim natjecanjima: 1. nagrada u Zaragozi (2009.), nagrada publike i posebna nagrada za skladbu M. Durufléa u Chartresu (2012.), 2. nagrada u Toulouseu (2013.), te recentni uspjesi u 2014.:  Grand Prix Florentz i nagrada publike u Angersu te 2. nagrada i nagrada publike u Chartresu.

Gostuje diljem Europe, Rusije i SAD, kao solist, komorni glazbenik te uz orkestar. Improvizacija zauzima važno mjesto u njegovom koncertantnom djelovanju, a redovito nastupa s orguljskim improvizacijama prateći nijeme filmove.

Svi koncerti u ciklusu Orgulje sv. Marka održavaju se u organizaciji Oratorijskog društva crkve sv. Marka, a uz podršku Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, HUZIP-a i Župnog ureda crkve sv. Marka, a ulaz na sve koncerte je slobodan.