Srdela, zdrava i dostupna

U 2016. godini Ri gastro dani održava se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica bit će zvijezda u svojih tjedan dana. 'Srdela je IN' od 24. do 31.  svibnja. TZ grada Rijeke manifestaciju organizira sa željom upoznavanja šire javnost s mediteranskom prehranom, kao i njeno očuvanje.

Za gledatelje emisije Dobro jutro, Hrvatska  kuhar Armando govorio je o prednostima i dobrobitima srdela, te pokazao kako ih jednostavno pripremiti na nešto neobičniji način.

Armando je otkrio i kako treba očistiti srdelu. Prvo treba odrezati glavu, izvaditi utrobu, ostrugati ljuske te filetirati – zarezati donji dio srdele, rastvoriti te, po želji, izvaditi i kralježnicu. Srdela je bogata vitaminima – A, B, D te omega3 masnim kiselinama i željezom što ju čini jednom pod najzdravijih namirnica. Da bi srdela, kao i ostala pava riba, sačuvala što više svojih nutritivnih svojstava treba ju što kraće termički obrađivati.

Laganu marendu


gotovu za 10 minuta možete pripremiti od svježe očišćene srdele s pestom od bosiljka, grožđica, timijana, parmezana i krušnih mrvica.

Na očišćene i filetirna srede stavite žiličicu pesta, zarolajte te 3 takve rolice stavite na jedan štapić (za ražnjiće), prepecite lagano na tavi te poslužite sa sezonskom salatom. Sve zajedno prelijte s malo limunovog soka (svježe ocijeđenog) i maslinovim uljem.

U slast!