Hobotnice, sipe i lignje uživaju u globalnom zatopljenju

Glavonošci izgleda uživaju u globalnom zatopljenju jer je njihov broj u oceanima u posljednjih šezdeset godina značajno povećan, objavili su australski znanstvenici.

Populacija hobotnica, sipa i liganja u velikom je porastu u svjetskim oceanima. Glavonošci se nazivaju i korovom oceana. Imaju jedinstvene biološke značajke koje uključuju brz rast, kratak životni vijek i prilagodljivost, rekla je Zoe Doubleday, znanstvenica s Instituta za zaštitu okoliša pri Sveučilištu u Adelaideu, koja je rezultate svog istraživanja objavila u časopisu Current Biology. To im omogućuje da se adaptiraju na promjene u okolišu, kao što je rast temperatura, brže nego mnoge druge vrste. A to sugerira da im koriste promjene uvjeta u oceanima, dodaje Doubleday.

Za potrebe ove studije Doubleday i njezine kolege proučavale su ribarske ulove između 1953. i 2013. i otkrili da se izlov 35 vrsta glavonožaca kontinuirano povećava.

Glavonošci su ekološki i komercijalno važna vrsta mekušaca koje su visoko osjetljive na promjene u okolišu, kaže pomorska biologinja Bronwyn Gillanders, suautorica studije. Sada moramo istražiti  što je uzrok ovom umnožavanju. Dvije su teorije, globalno zatopljenje ili preveliki izlov ribe koje se hrane mekušcima, rekla je. U svakom slučaju, to je pitanje na koji treba pronaći odgovor jer je dio šire priče o tome kako ljudske aktivnosti mijenjaju ocean, rekla je Gillanders.