Hrvatski filmovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Transilvaniji

Na 15. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji (TIFF), koji se održava u gradu Cluj-Napoca od danas do 5. lipnja, bit će prikazano niz recentnih hrvatskih dugometražnih igranih filmova, u sklopu programa kojem je u fokusu Hrvatska.

Veliki fokus program prikazuje sedam uspješnih hrvatskih dugometražnih igranih filmova, nastalih u posljednje tri godine. Riječ je o filmovima 'Ti mene nosiš' Ivone Juke, 'S one strane' Zrinka Ogreste, 'Zvizdan' Dalibora Matanića, 'Kosac' Zvonimira Jurića, 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića, 'Život je truba' Antonia Nuića i 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' Ivana-Gorana Viteza. Fokus program organiziran je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Također, u natjecateljskim programima 15. TIFF-a prikazuju se dvije hrvatske manjinske koprodukcije - islandsko-dansko-hrvatski film 'Vrapci' u režiji Rúnara Rúnarssona uvršten je u međunarodni natjecateljski program, dok se rumunjsko-francusko-bosanskohercegovačko-hrvatsko-makedonski film 'Sieranevada' Cristi Puiua prikazuje u nacionalnoj konkurenciji.

Međunarodni filmski festival u Transilvaniji jedna je od najvećih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u Rumunjskoj - prikazuje više od dvjesto filmova, održava niz popratnih industrijskih programa te privlači više od 100.000 gledatelja i više od 800 filmskih profesionalaca, navodi se u priopćenju.