I Moravče svoj muzej ima

Bračni par Strugar iz Moravča blago svojih pradjedova i prabaka smjestio je u staju. Ali ne da bi ondje stajali u prašini. Staja je postala muzej, koji pohode čak i ljudi iz Južne Amerike.

Blizu crkve u Moravču pokraj Marije Bistrice žive Zlatko i Barica Strugar. Prije gotovo dvadeset godina ovi su umirovljenici svoju staru staju pretvorili u muzej koji čuva vrijedne predmete njihovih predaka.

Putniče, kada dođeš u Moravče na Trg sv. Trojstva
znaj da si došao u mjesto mira i spokojstva.
Odbaci brige, razveseli lice,
i idi u Plavi Trnac kod Zlatka i Barice.


Nakon što je završena cesta Moravče-Marija Bistrica, uoči dolaska svetog oca Pape u Mariju Bistricu, počeo sam razmišljati što da učinim s ovom drvenom zgradom. Ona je bila u stanju da ju je trebalo ili obnoviti ili srušiti, prisjeća se Zlatko. Njegov je pradjed još davne 1891. kupio kuću, a kako je Zlatko pasionirani ljubitelj starina, odluka da od staje napravi muzej, pala je gotovo u sekundi. U muzeju imamo puno povijesnih dokumenata, i puno predmeta, ne znam im ni broja, ali preko 2000 sigurno ima. Od pisaćih mašina, raznih povelja i darovnica pa sve do registarskih tablica, starih fotografija i narodnih nošnji. Jedna od njih je i ona koju je nosila Zlatkova prabaka. Sačuvao je Zlatko i ručni stroj za čišćenje žita kakvim se nekad koristilo u poljoprivredi.

Zbog svoje umjetničke vrijednosti ovaj je muzej postao prava mala atrakcija čije blago redovito dolaze vidjeti posjetitelji iz svih dijelova svijeta, a eksponate mu donose svi iz sela i šire.

Za raj na ovom imanju zaslužna je njegova Barica s kojom je u braku pune 43 godine. Barica drži tri kuta, priznaje Zlatko, a eto mi smo tu da pomažemo njoj. Barica pak hvali Zlatka: Dobar je, sluša me. Ja njega i on mene. Žive u ljubavi i slozi te čekaju unuke da preuzmu čitavo gospodarstvo.

Koje će s Božjim blagoslovom voditi jednako srčano i predano poput svojih djeda i bake čije će vrijedno blago tako dospjeti – u najbolje moguće ruke!