Svjetski dan multiple skleroze

Danas se obilježava Svjetski dan multiple skleroze (MS). Riječ je o bolesti nepoznata uzroka, a u moguće uzroke ubrajaju se nasljednost (u smislu genetske predispozicije), infekcija (specifični, sporo djelujući virus ili bakterija koji ostaju prikriveni u organizmu kroz mnogo godina), alergijska zbivanja u samom organizmu te trauma (tjelesni ili emocionalni stres, ozljeđivanje).

'MS tim Hrvatska' je udruga oboljelih od multiple skleroze koju su osnovali oboljeli okupljeni na društvenim mrežama među njima i bivši novinari oboljeli od MS-a. Odlučili su drugu godinu zaredom organizirati 'MS walk – Hodaj za MS' koji se održava u cijelom Svijetu na Svjetski dan multiple skleroze. Na ovaj način i Hrvatska se uključila u globalnu kampanju s kojom 2,5 milijuna oboljelih poručuje: Pronađite lijek!

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje gotovo 6000 osoba, a brojka se svaki dan povećava. Danas bi se na zagrebačkom Bundeku na akciji 'MS walk – Hodajte s nama, hodajte za one koji ne mogu!' trebalo okupiti prema najavama oko 2000 ljudi. Pokroviteljica akcije je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ove godinu akcijom žele upozoriti na dvije važne stvari za oboljele: lošu primjenu zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom i nužnost uvođenja novih kriterija liječenja multiple skleroze.
U Vinkovcima u prostorijama udruge Mirjam Jukić pozvala je sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj plemenitoj akciji.

Ekipa Dobrog jutra posjetila je Zrinku Šolić koja deset godina boluje od MS-a i zabilježila kako izgleda njezina svakodnevica.

Bila sam jako umorna. Kronično umorna. Jako puno sam spavala. Na kraju sam potpuno izgubila moć hodanja. Pala sam u stanu. Nisam se mogla ustati. I tako sam završila u bolnici, ovako je svoju priču započela Zrinka koja se u svojoj 30. godini morala suočiti s bolnom istinom i sama sebi kazati: Da, ja imam multiplu sklerozu!

Do tog je trenutka bila uzorna studentica hrvatskog i engleskog jezika, a teško zdravstveno stanje i 100% invalidnost onemogućili su joj polaganje posljednjih ispita. Izgubila sam govor. Sve teže i teže sam hodala. Prvo sam hodala sa štapom, onda sa štakom, onda sam završila u kolicima. Uzrok nastajanja MS-a još uvijek je nepoznanica. To je jedna kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava i ona se svrstava u skupinu autoimunih bolesti. Bolest najčešće pogađa osobe između 20 i 40 godine života i kada se ona javi češće su pogođene žene od muškaraca, ističe Sandra Morović, dr. med., specijalist neurologije.

Zrinka je i zahvaljujući majci liječnici svoju bolest prihvatila. Nije smrtno, s time se može živjeti i borit ćemo se i dalje, njihova je misao vodilja. Promijenile su neke životne navike, a Zrinka se prije pet godina iz Ogulina preselila u Zagreb kako bi dobila adekvatnu brigu o svom zdravlju. Danas puno čita i slika, odlazi na likovne radionice, a život ne može zamisliti bez osobne asistentice Marine. Da nemam osobnu asistenticu, ja ne bih mogla sama živjeti. Moji stari roditelji teško bi se o meni mogli brinuti, a sestra mi živi u inozemstvu, kaže Zrinka. Asistentica Marina Bobanović uskače gdje treba – razvozi na vježbanje, pomaže pri oblačenju, kuhanju, ode do apoteke po lijekove, a ponekad prošeta Zrinkinog psa Lili ili se svi zajedno prošeću.

Iako su joj svi govorili da će umrijeti i više nikad neće hodati, ova djevojka ni u jednom trenutku nije posustala i dopustila da bolest bude jača od nje! Čvrsto je zagrlila neočekivani izazov u namjeri da unatoč multipli sklerozi i dalje hrabro prolazi kroz život.