Znate li tko je najbolji hrvatski barmen?

Karlo Damijanić, Puljanin koji je osvojio titulu najboljeg hrvatskog barmena već 3. put, Hrvatsku će predstavljati na svjetski priznatom natjecanju Havana Club Grand Prix na Kubi u lipnju ove godine.

Bavim se koktelima, barmen sam i mislim da je na to najviše utjecalo to što sam bio uporan cijelo vrijeme i naravno strast prema tome jer kad je to tako onda to sve ide na bolje,  za sebe kaže Karlo Damijanić. Specijalist je za mojita, tako da taj poznati kubanski koktel kombinira u puno varijanti. Na natjecanju je zadatak bio spojiti svoju tradiciji s kubanskom. Tako sam ukomponirao neke istarske sastojke kao što je domaći istarski sir. Napravio sam liker od domaćeg istarskog sira, prepeličjih jaja, ruma i čokolade. Ispao je jedan super miks,  opisuje svoj uspješan koktel Karlo. Koktel je servirao u bukaleti,  istarskoj čaši iz koje se tradicionalno pije istarska supa. Time je koktel dobio posebnu čar, a cjelokupnom prezentacijom Karlo je impresionirao suce. Zato će baš njegov koktel imati priliku postati budući kubanski klasik. Veselim se, ovo mi je već treći put da idem. Treći put u 6 godina, tako da samo idem utvrdit gradivo.

Ovaj talentirani majstor koktela prvi je put postao državni prvak 2010. To mu je otvorilo mnoga vrata, pa je proputovao cijeli svijet, i osvojio čak 4. mjesto u pripremanju koktela na svjetskom prvenstvu u Singapuru. Iako život u Hrvatskoj smatra donekle zaprekom ljubav prema barmenstvu bila je jača od svih zapreka. A u ovaj se posao zaljubio već s 15 godina. Učio je sam kod kuće. Nije imao dovoljno novaca da si priušti izobrazbu u nekoj školi za barmene. Danas je lakše smatra, jer ima dosta škola za barmene kako kod nas tako i u inozemstvu. Formula uspjeha je kaže malo znanja, puno strasti, puno rada, i onda to na kraju ispadne dobro.

U međuvremenu je i sam postao sudac te je dio projekta u kojem se mladim nadama pruža prilika da se afirmiraju na domaćoj sceni, ali i spreme za međunarodna natjecanja. Već 5 godina vodi i svoju školu za barmene u Puli.